#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nefarmakologická léčba fibrilace síní – MAZE operace


Authors: P. Neužil 1;  Š. Černý 2;  M. Táborský 1
Authors‘ workplace: Kardiologické oddělení Přednosta. Prof. MUDr. Petr Niederle, DrSc. 1;  Kardiochirurgické oddělení Přednosta: MUDr. Štěpán Černý, CSc. Nemocnice Na Homolce, Praha 2
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(4): 230-234
Category: Of different specialties

Overview

Fibrilace síní je nejrozšířenější arytmií v populaci, její prevalence stále stoupá, což je podmíněno jednak stárnutím populace a jednak sociálně-civilizačními procesy. Přestože medikamentózní terapie patří stále do první linie léčby, není u řady nemocných, zvláště s chronickými formami fibrilace síní, dostatečně efektivní. Proto v posledních deseti letech zaznamenala dynamický rozvoj především nefarmakologická léčba. Tu představuje zejména katetrizační ablace a kardiochirugický výkon zvaný MAZE. Chirurgická intervence zvláště u chronické fibrilace síní patří stále mezi nejúčinnější léčbu.

V posledním období se proto postupně rozvíjely i její různé modifikace s využitím různých typů energie (radiofrekvence, kryoenergie, ultrazvuk, mikrovlny, laser), což umožnilo zvýšit její bezpečnost a účinnost a zároveň umožnilo provádět minimálně invazivní chirurgické zákroky.

Tento přehledný článek podává přehled současného postavení chirurgické léčby fibrilace síní ve světě a v České republice.

Klíčová slova:
fibrilace síní, MAZE operace, nefarmakologická léčba arytmií.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#