#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Letální průběh klíšťové encefalomyelitidy u patnáctiletého chlapce


Authors: V. Štruncová 1;  D. Sedláček 1;  K. Pizingerová 2;  V. Amblerová 3;  J. Kastner 4;  Švecovám. 5
Authors‘ workplace: Infekční klinika FN a LF UK, Plzeň přednostka MUDr. J. Táborská, PhD. 1;  Dětská klinika FN a LF UK, Plzeň přednosta prof. MUDr. F. Stožický, DrSc. 2;  Neurologická klinika FN a LF UK, Plzeň přednosta prof. MUDr. Z. Ambler, DrSc. 3;  Radiodiagnostická klinika FN a LF UK, Plzeň, přednosta doc. MUDr. B. Kreuzberg, CSc. 4;  Ústav mikrobiologie FN a LF UK, Plzeň, přednosta RNDr. K. Fajfrlík 5
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(11): 635-637
Category: Case Report

Overview

Autoři sdělení popisují smrtelný průběh klíšťové encefalomyelitidy u patnáctiletého chlapce. Onemocnění mělo velmi krátkou anamnézu, jednofázový průběh s rychlým rozvojem poruchy vědomí, chabé kvadruplegie a kmenové symptomatologie. Vyšetření mozkomíšního moku prokázalo proteinocytologickou asociaci, avšak nález na magnetické rezonanci mozku (MR) odpovídal spíše toxickému postižení kmene typu myelinolýzy. Diagnóza byla potvrzena ELISA testem s průkazem protilátek proti viru klíšťové encefalitidy v séru a likvoru. Autoři diskutují o spoluúčasti dalších faktorů na nepříznivém průběhu onemocnění, o diferenciální diagnostice a léčbě. Upozorněno je na možnost prevence očkováním.

Klíčová slova:
klíšťová encefalitida – encefalomyelitida – likvorový nález – magnetická rezonance – diferenciální diagnostika – léčba – prevence.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#