#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina): technologie výroby a hodnocení jakosti


: J. Bernatonienñ;  A. Savickas;  R. Masteiková 1;  Z. Chalupová 1
: Farmaceutická fakulta Kaunasské univerzity medicíny, Katedra technologie léků a OF, Kaunas, Litevská republika ;  Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků 1
: Čes. slov. Farm., 2005; 54, 262-265
: Original Articles

Cílem práce bylo vypracování technologie výroby složené tinktury s imunostimulačním a adaptogenním účinkem, výběr vhodných metod hodnocení jakosti a provedení stabilitních zkoušek. K přípravě tinktury se použila nať třapatky nachové (Echinaceae herba) a šípkové plody (Cynosbati fructus) v poměru 1:1. Samotná tinktura byla připravena v poměru 1:5. Na základě experimentu bylo zjištěno, že jako vyluhovadlo nejlépe vyhovuje ethanol 50 %. Optimální podmínky pro získání kvalitní tinktury jsou vytvořeny, když se droga na požadovaný stupeň rozdrobní mletím, k extrakci se použije metoda perkolace a rychlost vytékání výluhu z perkolátoru je 0,2 ml/min/100 g drogy. K hodnocení jakosti připravovaných výluhů sloužilo stanovení zbytku po odpaření, relativní hustoty, koncentrace ethanolu a obsahu kyseliny cichorové (spektrofotometricky), kyseliny askorbové (oxidimetricky) a tříslovin (manganometricky). Stabilitní zkoušky (teplota 25±2 °C, relativní vlhkost 60±5 %, doba 2 roky) prokázaly, že připravená tinktura zachovává po danou dobu své jakostní parametry.

Klíčová slova:
Echinacea purpurea – Rosa canina – tinktura – technologie – hodnocení


Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#