Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina): technologie výroby a hodnocení jakosti
Composite Tincture from the Tops of the Purple Coneflower (Echinacea purpurea) and the Fruits of the Dog Rose (Rosa canina): Technology of Production and Evaluation of Quality
This paper aimed to elaborate the technology of the production of a composite tincture with an immunostimulatory and adaptogenic effect, to select suitable methods of quality evaluation, and perform stability tests. The tops of the purple coneflower (Echinaceae herba) and fruits of the dog rose (Cynosbati fructus) in a ratio of 1:1 were employed to prepare the tincture. The tincture itself was prepared in a ratio of 1:5. The experiment revealed that ethanol 50 % was the most suitable extracting agent. The optimal conditions for the obtaining of a quality tincture are formed when the drug is disintegrated into the required degree by grinding, percolation is used for extraction, and the rate of flowing of the extract from the percolator is 0.2 ml/min/100g of the drug. The determination of the dry residue, relative density, ethanol concentration and content of cichoric acid (spectrophotometrically), ascorbic acid (oxidimetrically), and tannins (manganometrically) served to evaluate the quality of prepared extracts. Stability tests (temperature 25±2 °C, relative humidity 60±5 %, period of 2 years) have shown that the prepared tincture maintains its quality parameters for the given period.
Key words:
Echinacea purpurea – Rosa canina – tincture – technology – evaluation
Autoři:
J. Bernatonienñ; A. Savickas; R. Masteiková 1; Z. Chalupová 1
Působiště autorů:
Farmaceutická fakulta Kaunasské univerzity medicíny, Katedra technologie léků a OF, Kaunas, Litevská republika
; Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
1
Vyšlo v časopise:
Čes. slov. Farm., 2005; 54, 262-265
Kategorie:
Původní práce
Souhrn
Cílem práce bylo vypracování technologie výroby složené tinktury s imunostimulačním a adaptogenním účinkem, výběr vhodných metod hodnocení jakosti a provedení stabilitních zkoušek. K přípravě tinktury se použila nať třapatky nachové (Echinaceae herba) a šípkové plody (Cynosbati fructus) v poměru 1:1. Samotná tinktura byla připravena v poměru 1:5. Na základě experimentu bylo zjištěno, že jako vyluhovadlo nejlépe vyhovuje ethanol 50 %. Optimální podmínky pro získání kvalitní tinktury jsou vytvořeny, když se droga na požadovaný stupeň rozdrobní mletím, k extrakci se použije metoda perkolace a rychlost vytékání výluhu z perkolátoru je 0,2 ml/min/100 g drogy. K hodnocení jakosti připravovaných výluhů sloužilo stanovení zbytku po odpaření, relativní hustoty, koncentrace ethanolu a obsahu kyseliny cichorové (spektrofotometricky), kyseliny askorbové (oxidimetricky) a tříslovin (manganometricky). Stabilitní zkoušky (teplota 25±2 °C, relativní vlhkost 60±5 %, doba 2 roky) prokázaly, že připravená tinktura zachovává po danou dobu své jakostní parametry.
Klíčová slova:
Echinacea purpurea – Rosa canina – tinktura – technologie – hodnocení
Štítky
Farmacie FarmakologieČlánek vyšel v časopise
Česká a slovenská farmacie
2005 Číslo 6
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Budou nanoléčiva lépe cílit na některé onkologické nemoci?
Nejčtenější v tomto čísle
- Současný program farmaceutického studia v Německu
- Logistika v lekárenstve
- Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina): technologie výroby a hodnocení jakosti
- Izotachoforetické stanovenie desloratadínu v tabletách a sirupe