Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína
Authors:
P. Kollár; H. Hotolová
Authors‘ workplace:
Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické Univerzity, Brno
Published in:
Čes. slov. Farm., 2003; , 272-281
Category:
Overview
V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsouvěnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější jepolyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatecha in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresii regresi aterosklerózy, mají antikancerogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí protidalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevníplazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivníúčinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolizmus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinůo nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivévlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnněcharakterizovat biologické vlastnosti hlavních účinných obsahových látek vína – flavonoidů a polyfenolů,s podrobnějším zaměřením na látku resveratrol, které se přisuzují nejzajímavější účinky.
Klíčová slova:
polyfenoly – resveratrol – antioxidační účinek
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2003 Issue 6
Most read in this issue
- Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína
- Nová strategie terapeutického monitorování hladin cyklosporinu A v krvi pacientů potransplantaci ledvin
- Nová skupina potenciálních antituberkulotik: antimykobakteriální N-benzylsalicylamidy
- Solubilizácia unilamelárnych lipozomómov z vaječného fosfatidylcholínu N-alkyl-N,N-dimethylamín N-oxidmi