Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína
:
P. Kollár; H. Hotolová
:
Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické Univerzity, Brno
:
Čes. slov. Farm., 2003; , 272-281
:
V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsouvěnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější jepolyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatecha in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresii regresi aterosklerózy, mají antikancerogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí protidalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevníplazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivníúčinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolizmus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinůo nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivévlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnněcharakterizovat biologické vlastnosti hlavních účinných obsahových látek vína – flavonoidů a polyfenolů,s podrobnějším zaměřením na látku resveratrol, které se přisuzují nejzajímavější účinky.
Klíčová slova:
polyfenoly – resveratrol – antioxidační účinek
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2003 Issue 6
Most read in this issue
- Biological Effects of Resveratrol and Other Constituents of Wine
- A New Strategy of Therapeutic Drug Monitorining of Cyclosporine A Blood Levels inPatients after Renal Transplantation
- A Novel Group of Potential Antituberculotic Agents: Antimycobacterial N-Benzylsalicylamides
- Solubilization of Unilamellar Egg Yolk Phosphatidylcholine Liposomes by N-Alkyl-N,NdimethylamineN-oxides