#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

FARMACEUTICKÝ VÝZNAM ALLIUM SATIVUM ALLIUM SATIVUM L.1. ORGANICKÉ SLOUČENINY SÍRY A JEJICHTRANSFORMACE PODLE SOUČASNÝCHPOZNATKŮ


Authors: M. Sovová;  P. Sova 1
Authors‘ workplace: Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, 1 Hradec Králové 1 Výzkumný ústav, odbor léčiv, PLIVA-Lachema a. s., Brno
Published in: Čes. slov. Farm., 2001; , 12-20
Category:

Overview

Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirnýchlátek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázynezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakoži stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro nahepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněžuvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilituv obsahu účinných látek.

Klíčová slova:
Allium sativum – thiosulfináty – allicin – ajoeny – vinyldithiiny

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#