#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor MUDr. Miloš Velemínský, CSc.


Published in: Čes-slov Neonat 2024; 30 (1): 64.
Category:

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 16. března 2024 zemřel profesor MUDr. Miloš Velemínský, CSc., který stál u zrodu oboru neonatologie v České republice. Profesor Miloš Velemínský se narodil 14. 8. 1936 v rodině třeboňského zvěrolékaře. Promoval v roce 1960 na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po několikaletém působení na Dětském oddělení jindřichohradecké nemocnice nastoupil v roce 1969 jako ordinář na Dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, kde následně 13 let působil jako primář Neonatologického oddělení.

Již v roce 1972 v rámci novorozeneckého úseku Gynekologicko-porodnického (tehdy Ženského) oddělení zahájila činnost jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence. V roce 1979 byl tento ordinariát převeden pod Dětské oddělení. V roce 1983 vzniklo pod vedením prim. MUDr. Miloše Velemínského st. první samostatné Neonatologické oddělení v České republice. Jeho součástí byla jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence, jednotka intermediární péče a úsek pro fyziologické novorozence. Oddělení se v roce 1984 přestěhovalo do samostatného pavilonu. Způsob spolupráce obou oddělení (porodnice a neonatologie) byl již v té době velmi pokrokový a jednalo se vlastně o styl práce dnešních perinatologických center.

foto: Václav Pancer
foto: Václav Pancer

I během své vědecké a pedagogické činnosti na Jihočeské univerzitě, kde byl mimo jiné 7 let také děkanem Zdravotně sociální fakulty, udržoval stále intenzivní kontakty se svými kolegy v českobudějovické nemocnici, která pro něj byla spolu s Neonatologickým oddělením skutečnou srdeční záležitostí.

Profesor Velemínský získal také celou řadu ocenění. Tím nejvýznamnějším bylo udělení Medaile Za zásluhy, kterou mu udělil prezident republiky v roce 2018.

Tento známý pediatr byl kromě vědeckých publikací také autorem mnoha populárně naučných knih. Za všechny můžeme zmínit knihy Nemocné dítě – průvodce pro rodiče, Celebritami proti své vůli nebo Takový je život.

foto: Václav Pancer


Labels
Neonatology Neonatal Nurse
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#