#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. MUDr. Jaroslav Bačovský, CSc. – jubilující


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 2, p. 131-132.
Kategorie: Osobní zprávy

Doc. MUDr. Jaroslav Bačovský, CSc., oslaví v nejbližší době významné životní jubileum, kterým jsou jeho 70. narozeniny. Je obdivuhodné, jak se po celou dobu dokázal s velkým nasazením věnovat nejen medicíně, ale i svým koníčkům, zejména poznávání a fotografování atraktivních a méně navštěvovaných zemí naší zeměkoule.

Ač jeho životní dráha započala 29. 6. 1954 v Přerově, celý jeho aktivní profesionální a osobní život je spojen s Olomoucí, kde v roce 1980 ukončil s vyznamenáním studium na LF Univerzity Palackého a nastoupil jako sekundární lékař na široce odborně profilovanou I. interní kliniku Fakultní nemocnice. Zde pod dohledem výborných, v interní medicíně dnes již nevídaně široce rozkročených osobností získal důkladné základy tohoto oboru, které zúročil složením atestační zkoušky z vnitřního lékařství I. a II. stupně, obě s pochvalou. Již od počátku jeho medicínské dráhy se odborně zaměřil na jeden z profilových oborů tehdejšího pracoviště, obor hematologie. V rámci změny profilizace interních klinik FN v Olomouci přešel v roce 1993 jako odborný asistent LF UP na III. interní kliniku a zásadním způsobem se angažoval při vybudování a zajištění chodu specializovaného hematologického oddělení věnovaného problematice monoklonálních gamapatií, zejména mnohočetného myelomu. V roli vedoucího lékaře oddělení se zasadil o zavádění stále se rozšiřující škály moderních principů diagnostiky a léčby této nemoci, měnících významným způsobem životní osudy nemocných. Nelze pominout jeho osobní vklad do odborné výchovy praktikujících lékařů v hematologii či interně, kteří jeho oddělením prošli. Je nutné zmínit i jeho aktivní podíl na navázání úzké spolupráce s řadou pracovišť, jmenovitě s Klinikou nukleární medicíny a Neurochirurgickou klinikou FN Olomouc, což se odrazilo v řadě společně řešených diagnostických a terapeutických projektů, kolektivních publikací a přednáškových sdělení. Dokladem jeho odborného růstu byla obhajoba dizertační práce v roce 1997, věnované problematice kostní denzitometrie a vybraných parametrů kostního metabolizmu u mnohočetného myelomu, v níž se jako jeden z prvních autorů v našem státě zabýval praktickým přínosem MIBI scintigrafie v diagnostice a hodnocení vývoje myelomové kostní nemoci. Pokud se ohlédneme za jeho odborným životem, defiluje před našimi zraky mnoho nemocných s mnohočetným myelomem, kterým díky osobnímu lékařskému nasazení s využitím moderních terapeutických principů a nejnovějších léků zásadně zlepšil životní osud.

Doc. J. Bačovský, CSc., se v rámci více nežli 30letého pedagogického úvazku na Lékařské fakultě UP věnuje praktické, seminární a přednáškové výuce studentů medicíny v interně a hematologii, a to včetně studentů v zahraničních, které vyučuje v anglickém jazyce. Součástí jeho pedagogických povinností je i role pečlivého a empatického zkoušejícího u státních zkoušek z vnitřního lékařství. Nutno zmínit i roli vyhledávaného oponenta dizertačních prací a také jeho účast v komisích pro jejich obhajobu.

Zájem o klinický výzkum projevil jubilant již záhy po nástupu na své první pracoviště v roce 1980 prostřednictvím studie věnované imunologickému statusu vybraných interních a krevních onemocnění s pomocí sady kožních testů (Imunoskin). V dalších letech se podílel jako hlavní a/nebo participující řešitel výzkumných grantových studií věnovaných kostnímu metabolizmu, angiogeneze, angiogenním a ostatním cytokinům, markerům kostního metabolizmu a zobrazovacích metod u mnohočetnému myelomu, stranou nezůstala ani spolupráce na projektech zaměřených na zlepšení léčby této choroby. Po celou svou odbornou činnost se účastnil řady světových kongresů, přednášel na celostátních i lokálních konferencích věnovaných mnohočetnému myelomu a ostatním monoklonálním gamapatiím. Nelze pominout ani jeho zapojení do aktivit České myelomové skupiny. Své angažmá v hematologii si rozšířil svým přechodem na Hemato-onkologickou kliku FN a LF UP v roce 2014, kde působí doposud.

 

Významným obdobím v jeho životním kurikulu byl 4letý expertní pobyt v Teaching Hospital Misurata (Libye) v pozici vedoucího odd. klinické hematologie. Zde měl možnost seznámit se s hematologickými onemocněními, která jsou v našich podmínkách výjimečná, jako např. srpkovitá anémie, talasémie, Gaucherova nemoc, leishmanióza, erytropoetická porfyrie, Fanconiho anémie a další. Aby se dorozuměl s pacienty, musel se naučit arabsky, čehož později využíval i při komunikaci se studenty ze zemí arabského světa. Podstatným příspěvkem k jeho odbornému profilu se staly i postgraduální studijní pobyty na renomovaných zahraničních pracovištích, např. na hematologickém oddělení Mc Gill University v Montrealu (1994), na University of Alabama (1999) a MD Anderson Cancer Institute v Houstonu (2004).

Kromě medicínských a výzkumných aktivit je doc. J. Bačovský, CSc., znám i pro své nezměrné cestovatelské nadšení, pasující jej v očích horlivých posluchačů až do role „českého Old Shatterhanda“. Mnozí z nás si vybaví vyprávění jeho zážitků z cest, kdy v Mexiku hleděl do ústí nabité zbraně, Chile po „ulehčení od batohu i fotografické techniky“ místními zloději procestoval prakticky bez prostředků, na Novém Zélandu přespával v divočině a bandu záškodníků v arabských zemích zahnal sugestivní recitací básně v češtině. Obdivuhodná je i jeho entomologická sbírka, obsahující opravdu unikátní řadu zástupců hmyzu z celého světa.

Jak patrno, výsledky odborné medicínské, ale i pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti, stejně jako cestovatelské zkušenosti doc. J. Bačovského, CSc., jsou hodné ocenění a obdivu.

Vážený pane docente, milý Jaroslave, dovol, abychom Ti jménem všech tvých spolupracovníků a přátel poděkovali za veškerou dosavadní činnost, kolegialitu a vstřícnost a popřáli mnoho zdraví, spokojenost v pracovním i osobním životě, zachování Tvého typického optimismu a radost z nepochybně dalších zahraničních cest.

 

Za všechny spolupracovníky
Jiří Minařík a Vlastimil Ščudl


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#