#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam přesné diagnostiky a klasifikace cholangiokarcinomu (EURO-CHOLANGIO-NET konference, Sapienza University of Rome, 8. až 9. června 2023)


Autoři: R. Kizek
Působiště autorů: Ústav lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(4): 212-214
Kategorie: Aktuality

EURO-CHOLANGIO-NET (https://eurocholangionet. eu/) je uznávanou celoevropskou sítí zahrnující 27 zemí Evropské unie a spolupracující s partnery z USA. Tato akce koordinuje úsilí zaměřené na prohloubení porozumění cholangiokarcinomu. EURO-CHOLANGIO-NET CA1822 COST Action (European Cholangiocarcinoma Network) si klade za cíl vytvořit celoevropskou mezioborovou síť spolupráce pro zúčastněné strany, včetně vědců, lékařů, regulačních orgánů, malých/středních podniků a průmyslových partnerů k řešení problému cholangiokarcinomu. Cílem je převést základní výzkum a preklinické poznatky do klinické podoby prostřednictvím sdílených registrů údajů.

Cholangiokarcinomy jsou heterogenní skupinou malignit žlučového stromu (1-3). CCA je druhým nejčastějším typem primárního karcinomu jater (4). Cholangiokarcinom (CCA) je považován za jeden z nejsmrtelnějších nádorů a jeho výskyt se v Evropě neustále a dramaticky zvyšuje. Je často charakterizován značnou rezistencí na léčbu se špatnou prognózou (5leté přežití je nižší než 20 %) (4). Tato monotematická konference se zaměřila na diagnostiku a klasifikaci cholangiokarcinomu ke zvýšení informovanosti zdravotníků, výzkumníků, tvůrců politik a dalších zúčastněných stran k důležitosti přesné klasifikace a kodifikace cholangiokarcinomu. Setkání se účastnilo sdružení pacientů, institucionální regulační orgány z Evropy, zástupce WHO, zástupce EMA, akademických institucí z 27 evropských zemí, mladí lékaři a další zainteresovaní vědci. V programu byly informace k epidemiologii a klasifikaci CCA. Pozornost byla soustředěna na patologické rozdíly mezi CCA subtypy včetně molekulárních a genomových změn ve tkáních. Samozřejmostí je stálá diskuze zaměřená na harmonizaci CCA klasifikace a kodifikace. Takto získaná data jsou soustřeďována do vytvořené evropské CCA databáze. Za zmínění jistě stojí, že kromě výše uvedeného s růstem výpočetního výkonu a kvality rozlišení radiologických snímků je možné hovořit o radiomice. Někteří z výzkumných pracovníků se snaží radiomický přístup aplikovat na sledování jednotlivých subtypů CCA a posílit tak informace o další diagnostické parametry.

Důležitou součástí konference byly prezentace vybraných postgraduálních studentů pracujících na svých projektech formou stáží na různých pracovištích EURO-CHOLANGIO-NET.

Valerie Crolley, University College London se zaměřila na genetickou analýzu s omickým přístupem, včetně masivního genomového sekvenování. Získaná tkáň byla fixovaná a analyzována sekvenováním celého genomu, cílených genů a sekvenování vybraných RNA. Byly získány prvotní informace o nukleových kyselinách, které by mohly být asociovány s CCA. Lze předpokládat, že mohou být důležitými indikátory prognózy a mohly by poskytnout atraktivní cíle pro budoucí cílenou protinádorovou terapii CCA.

Lara Heij, RWTH University Hospital se soustředila na popis charakteristické agresivity CCA, která je jeho biologickým rysem. Nedávno byla prokázána souvislost mezi hustotou nervových vláken (NFD) na průběh onemocnění u různých malignit. NFD byla identifikována jako nový důležitý prognostický biomarker CCA pacientů. NFD samotná a v kombinaci se stavem uzlin umožňuje stratifikovat pacienty s CCA na základě jejich rizika. Tyto informace by mohly přinést informace k operačním zákrokům a dalším léčebným záměrům.

Megan Illingworth z King’s College London popisuje ribozomální procesy, které byly významně sníženy u vybraných skupin CCA nádorů. Ovlivnění exprese u CCA buněčných linií na úrovni siRNA může úspěšně vypnout geny RPS15 a RPS11. Tato transkriptomická data poskytují nový pohled na vývoj diagnostických biomarkerů, což je oblast potenciálního budoucího výzkumu.

Flavio Milana, Humanitas University vyhledává kombinace krevních zánětlivých indexů, které jsou spojeny s nádorovým mikroprostředím a mohly by být využity jako nové vhodné markery. Infiltrát z dostupných vzorků byl analyzován na zánětlivé indexy. Zánětlivé indexy byly studovány jako poměr neutrofilů k lymfocytům (NLR) a poměr lymfocytů k monocytům (LMR). Kombinace dat zánětlivých indexů a hladiny CA19-9 umožnilo identifikovat pacienty se zvýšeným rizikem recidivy onemocnění. Jak je z výše popsaného zřejmé, je tomuto onemocnění věnovat potřebnou pozornost pro další zlepšení diagnostiky a léčby.

adresa pro korespondenci:
prof. Ing. René Kizek, DrSc.
Ústav lékařské chemie a klinické biochemie
2. LF UK a FN Motol
V Úvalu 84, 150 06 Praha 5
e-mail:
kizek@sci.muni.cz


Zdroje
  1. Ilyas SI, Affo S, Goyal L, et al. Cholangiocarcinoma Novel biological insights and therapeutic strategies. Nat Rev Clin Oncol. 2023; 20(7): 470–486.
  2. Calvisi DF, Boulter L, Vaquero J, et al. Criteria for preclinical models of cholangiocarcinoma: scientific and medical relevance. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2023; 20(7): 462–480.
  3. Banales JM, Marin JJG, Lamarca A, et al. Cholangiocarcinoma 2020: The next horizon in mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020; 17(9): 557–588.
  4. Cossiga V, Guarino M, Capasso M, Morisco F. Relevance of bile acids in cholangiocarcinoma pathogenesis: critical revision and future directions. Cells. 2023; 12(12): 1576
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#