#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alkohol a osteoporóza: důsledky pro praxi


Autoři: K. Nešpor
Působiště autorů: Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha Ředitelka: MUDr. Zuzana Barboríková, MBA
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(4): 208-209
Kategorie: Aktuality

Pití alkoholu – ať dlouhodobě, nebo nárazově – zvyšuje riziko osteoporózy (1). Citovaní autoři zmiňují mechanismy, které se při tom uplatňují. K nim patří mimo jiné zvýšení počtu osteoklastů, narušení činnosti osteoblastů a metabolismu vitaminu D. Při zkoumání přímého účinku alkoholu na osteoblasty zjistilo více studií, že i malá množství alkoholu inhibovala in vitro proliferaci osteoblastů a vyvolávala stárnutí buněk.

K tomu přistupuje u pravidelného pití alkoholu nedostatek živin způsobený nižším příjmem a horším vstřebáváním. To se týká mimo jiné thiaminu, niacinu, kyseliny listové, vápníku, vitaminu D a hořčíku. Navíc je narušena činnost příštítných tělísek.

Je proto pochopitelné, že u osob zneužívajících alkohol jsou častější zlomeniny související se zvýšenou fragilitou kostí. Osoby zneužívající alkohol utrpěly po pádu na zem dvakrát více zlomenin ve srovnání s těmi, kdo alkohol nezneužívali, a třikrát více zlomenin při pádu z větší výšky (5). Podle metaanalýzy autorů Long et al. (3) patří pití alkoholu k rizikovým faktorům osteoporotických zlomenin u žen v menopauze. Podle novější metaanalýzy autorů Ke Y, et al. (2) je jakákoliv úroveň pití alkoholu rizikovým faktorem pro totální zlomeniny.

PRAKTICKÉ DŮSLEDKY

Z výše uvedeného vyplývá, že u osob, které mají v anamnéze zneužívání alkoholu, je namístě zvýšená opatrnost, naprosto nevhodný je pro ně např. fotbal. Bezpečné formy fyzické aktivity jsou naopak vhodné s ohledem na osteoporózu i celkové zdraví včetně duševního (4). Často se vyskytující depleci vitaminů a minerálů lze kompenzovat adekvátní léčbou. Nejdůležitější ze všeho je zde ovšem dlouhodobá abstinence od alkoholu. Totéž se týká osob s osteoporózou jiné etiologie a osob, které jsou osteoporózou ve zvýšené míře ohroženy, např. ženy v menopauze.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Karel Nešpor,
CSc. Psychiatrická nemocnice Bohnice
Oddělení léčby závislostí – muži
Ústavní 91, 181 02 Praha 8
e-mail:
drnespor@gmail.com


Zdroje
  1. Eby JM, Sharieh F, Callaci JJ. Impact of alcohol on bone health, homeostasis and fracture repair. Curr Pathobiol Rep. 2020; 8(3): 75–86.
  2. Ke Y, Hu H, Zhang J, et al. Alcohol consumption and risk of fractures: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2023; 14(4): 599–611.
  3. Long G, Liu C, Liang T, et al. Predictors of osteoporotic fracture in postmenopausal women: a meta-analysis. J Orthop Surg Res. 2023; 18(1): 574.
  4. Nešpor K, Csémy L. Psychotropní účinky tělesné aktivity. Prakt. Lék. 2006; 86(11): 672.
  5. Nyquist F, Berglund M, Nilsson BE, Obrant KJ. Nature and healing of tibial shaft fractures in alcohol abusers. Alcohol Alcohol. 1997; 32(1): 91–95.
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#