#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nuclear Boot Camp, Zubří, 12. – 14. 5. 2023


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:37-38
Kategorie: Z akcí NM

POHLED ORGANIZÁTORA

Ve dnech 12. – 14. 5. 2023 se v Rekreačním středisku ZO OS KOVO ŽĎAS uskutečnila vůbec první vzdělávací akce platformy Mladých lékařů v nukleární medicíně. Zájem o akci byl (na poměry naší společnosti) velký, přihlásilo se celkem 25 lékařek a lékařů. Paleta účastníků byla pestrá, v Zubří se sešli čerství absolventi, lékařky vracející se z rodičovské „dovolené“, kolegyně a kolegové, kteří se právě chystají na atestaci či ti dříve atestovaní, co si rádi osvěží své poznatky.

Neméně pestrý byl i program setkání, sestavený podle přání účastníků. V pátek měli možnost slyšet aktuální informace o přípravě na evropskou atestaci z nukleární medicíny od MUDr. Lucie Kaliské, Ph.D., FEBNM. Sobotní program tvořil mix přednášek fyzikálních (Ing. Jiří Trnka, Ph.D.: Fyzikální základy nukleární medicíny) a klinických. O scintigrafifii skeletu (onkologie a záněty) hovořil MUDr. Petr Libus, MUDr. Milan Šimánek, Ph.D. se zaměřil na využití CT u hybridních metod z pohledu NM, MUDr. David Zogala, Ph.D. představil účastníkům PSMA teranostiku a dr. Kaliská ve vysoce edukativním sdělení předvedla fyziologické nálezy i artefakty 18F-FDG PET/CT obrazů, které mohou zmást začátečníky i zkušené „nukleárníky“.

Premiéru měla na setkání mladých lékařů i výuka hands -on, kdy si účastníci pod vedením lektora sami vyzkoušeli hodnocení případů. Za tento zdařilý a inovativní počin patří velký dík dr. Zogalovi a Ing. Trnkovi, který pro výukové účely vyvinul software PocketDicom Viewer.

Nedělní dopoledne zahájil dr. Zogala výukou prezentačních dovedností, což byla další novinka setkání. Jak na efektivní prezentace, networking a výuka dalších tzv. „soft skills“ bývá pohříchu obvyklou součástí zahraničních a nikoli českých kongresů. Poté následovaly kazuistiky účastníků, velmi zdařilé a zajímavé, které by si jistě zasloužily publikaci. Třeba v časopise naší společnosti.

I v tak nabitém programu se však našla chvilka na relaxaci v útulném táborovém baru, odreagování při hře Labyrint – což byl fifilmový kvíz s otázkami ukrytými v různých částech rekreačního střediska a také u táborového ohně, který i přes chladné počasí hořel téměř do sobotní půlnoci.

Závěrem bych velmi ráda poděkovala sponzorům, bez jejichž fifinanční a logistické podpory by realizace vzdělávací akce nebyla možná.

Děkuji přednášejícím, kteří si ve svém nabitém programu udělali na mladé lékaře čas a vážili i dalekou cestu, a také zaměstnancům Rekreačního střediska ZO OS KOVO ŽĎAS za vytvoření příjemného zázemí pro celou akci.

MUDr. Eva Krčálová, Ph.D.

Společná fotografie účastníků.
Společná fotografie účastníků.

POHLED ÚČASTNÍKA

Historicky první Boot Camp v nukleární medicíně vyčerpávajícím způsobem popsala již výše paní doktorka Krčálová. Ráda bych se s ostatními kolegy podělila o dojmy a zkušenosti z druhé strany, jakožto účastníka této vydařené akce.

Obec Zubří v samém srdci Žďárských vrchů na Vysočině byla pro řadu z nás místem doposud neznámým a přiznávám, že i vzdáleným. Ale vězte, že bydlení v táborových chatkách (byť zděných s vlastním sociálním zařízením) vás vrátí do školních let a zažijete zcela jinou atmosféru, než na velkých kongresech. Už jen doporučení organizátorů "čelovka se vám bude jistě hodit" znělo dobrodružně... Napětí a zábavu nepřinesla však jen sobotní večerní hra, ale i samotný odborný program.

Novou zkušeností pro mě byla hands-on sekce. Díky pomoci Ing. Trnky byla většina z nás schopna, i přes počáteční technické potíže, luštit a popisovat rozličné nálezy, které pro nás lektoři připravili. Další bod, který bych nerada opomenula, se týká prezentačních dovedností. Oceňuji zejména přístup pana předsedy MUDr. Zogaly, který se nám snažil ukázat, jak nejlépe přednášet a zaujmout posluchače. Líbila se mi i možnost vyzkoušet si přednášet před odborným publikem. Kazuistiky byly pestré a zajímavé.

V dnešní době je již běžnější, že mladí lékaři v NM mají větší zkušenosti z radiologie, než my, kteří jsme absolvovali interní kmen. Ale i tak jsem moc ráda, že se akce zúčastnil i prim. MUDr. Suchánek, který svým pohledem radiologa pomohl k rozšíření našich obzorů.

Myslím, že i přesto, že skupina přihlášených byla věkově i zkušenostmi velmi rozdílná, každý si nakonec odnesl nové informace, zkušenosti a přátelství.

Závěrem bych chtěla moc poděkovat organizátorům za jejich úsilí a čas, který přípravě věnovali. Díky moc i všem přednášejícím, kteří s námi "mladými" trávili svůj volný čas.

Věřím, že se Boot Camp stane pravidelnou akcí platformy mladých lékařů, kde se ale doufám budeme setkávat i my věkem již trochu starší, ať již jako posluchači či přednášející.

MUDr. Monika Hartmanová

Rekreační středisko ZO OS KOVO ŽĎAS v Zubří.
Rekreační středisko ZO OS KOVO ŽĎAS v Zubří.

Účastníci při hands-on sekci.
Účastníci při hands-on sekci.

POHLED PŘEDSEDY ČSNM

Idea trochu spartánštější výukové akce pro mladé lékaře nám ležela v hlavě několik let. V úvodu nás zbrzdil COVID, pak zas nedostatek energie a času. Proto cítím jako velký úspěch, že jsme letos ideu konečně proměnili v realitu. Tento odstavec má být stručný, tak jen krátké poděkování všem sponzorům, lektorům a v první řadě dr. Krčálové za odborné i logistické a materiální zajištění akce.

Boot Camp znamená v podstatě tábor ve stylu armádního výcviku. Cílem bylo tedy účastníky trochu vytáhnout z komfortní zóny. Ať už jednodušším ubytováním, nižšími teplotami nebo skromnějším prezentačním zázemím. Hlavně je ale zapojit do děje. Nejvíce se člověk naučí při aktivním získávání poznatků.

Z akce jsem si odvezl tři věci. Především dobrý pocit a čisté svědomí. Vše proběhlo dle fantazijních plánovacích představ (v dotaznících spokojenosti zatím převažují pozitivní hodnocení). Množství energie a času, které jsme do akce investovali, snad nepřišlo nazmar. Druhá věc – mladých lékařů zdaleka nemáme málo, jak si někdo může myslet. A třetí – mají potenciál a kvalitu. Je na nás (více či méně) starších, abychom jim pomohli toto rozvinout, podpořit loajalitu a nadšení pro obor. Hlavním faktorem úspěchu jsou lidé. Přístroje, radiofarmaka… když nebude kdo by s nimi nakládal nebo s nimi bude pracovat špatně, budoucnost dobrá nebude.

Takže na závěr tohoto odstavce ještě jedno poděkování – všem účastníkům za to, že na místě byli, že jste se zapojili. A i když interakce a veřejná prezentace může být stresující, vypořádali jste se s tím velmi dobře. Takže příště na to budeme moci jít ještě trochu ostřeji ☺

MUDr. David Zogala, Ph.D.

foto: Ing. Jiří Trnka, Ph.D.



Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#