#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

26. pracovní den technologicko-ošetřovatelské sekce ČSNM, Praha


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:40
Kategorie: Z akcí NM

Po čtyřech letech, kdy odborná setkání limitovala covidová pandemie, se ve čtvrtek 16. 3. konal další 26. pracovní den technologicko-ošetřovatelské sekce. Místo zůstalo tradiční – hlavní sál Lékařského domu ČLS JEP v Praze.

Počet přihlášených nás mile překvapil, akce se zúčastnilo 88 kolegyň a kolegů včetně několika lékařů, což byl téměř dvojnásobek než v době předcovidové. Zdá se, že osobní setkání všem chyběla, a proto po letech mnozí rádi přijeli.

Celkem zaznělo 12 odborných přednášek. Přednášeli lékaři, radiologičtí asistenti, sestry z oboru i z pracovišť mimo nukleární medicínu, fyzik i farmaceut. Vznikl tím pestrý mix, kde si snad každý našel, co ho zajímalo. K některým tématům se i diskutovalo, což na akcích naší sekce obvykle nebývá.

O práci s novými přístroji hovořili Bc. V. Tauber (SPECT/ CT Symbia Intevo Bold), Bc. J. Pavlas (Nukleární kardiologie na SPECT kameře s CZT detektory ve FN Olomouc), Bc. Tůma (PET/MR ve FN Plzeň) a Bc. P. Hefka (Naše zkušenosti s používáním zařízení SmartVent pro ventilační scintigrafii plic). Nejnovějším terapeutickým metodám se věnovaly Bc. V. Hegerová (Terapie gastroenteropankreatických neuroendokrinních nádorů 177Lu–Lutatherou,) a Mgr. P. Fujanová (Péče o nemocného léčeného přípravkem Xofigo). Velmi zajímavá a přínosná byla určitě i sdělení Ing. P. Dostálové (Výpočet dávky na plod po aplikaci radiofarmaka a Komunikace s těhotnými a kojícími pacientkami podstupujícími lékařské ozáření). Kdo se zajímá o přípravu radiofarmak, určitě si rád poslechl přednášku RNDr. M. Vlka (Radionuklidové generátory v nukleární medicíně). Lékaře mezi přednášejícími zastupovala MUDr. D. Do (DatScan a jeho klinický přínos). Mgr. L. Turková rozšířila naše vědomosti o žilních katétrech (Co již víme o PICC a Midline katétrech?). Posluchače určitě zaujalo i vyprávění Bc. P. Choniawka o pracovišti nukleární medicíny v Anglii, které osobně navštívil.

Jménem pořadatelů chci poděkovat přednášejícím za ochotu přijít a přednést sdělení, účastníkům, že vážili cestu a zapojili se do diskuze, a také sponzorům, díky nimž mohli být účastnické poplatky na dnešní dobu symbolické.

Naviděnou na podzim na DNM v Ostravě a příští rok na jaře opět v Lékařském domě v Praze.

text: Bc. Ivana Kuníková


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#