#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impact of Prophylaxis on Reducing the Risk of Neurological Problems Associated with Bleeding in Hemophilia A

14. 4. 2022

Bleeding can also cause complications in the nervous system of hemophiliacs. The authors of the work presented below discuss the significance of prophylactic administration of factor VIII coagulation concentrates, specifically concerning neurological complications related to bleeding.

Krvácivé komplikace hemofilie A

Krvácení je základním problémem osob s hemofilií. Nejčastěji jde o krvácení do kloubů, ale v podstatě mohou hemofilici krvácet kamkoliv, včetně centrálního nervového systému (CNS) nebo měkkých tkání s útlakem periferních nervů. Incidence intrakraniálního krvácení se po zavedení profylaktického podávání faktorů VIII či IX do klinické praxe významně snížila. Přínos profylaxe vzhledem k jiným neurologickým obtížím však dosud nebyl hodnocen.

Metodika studie

Citovaná práce retrospektivně hodnotila prevalenci onemocnění CNS a periferního nervového systému (PNS) v souvislosti s krvácením u hemofiliků léčených v regionálním centru v brazilském Ceará v letech 1992−2018. Odborníci také porovnávali incidenci neurologických poruch souvisejících s krvácením v obdobích před zavedením profylaktického režimu do praxe (v roce 2011) a po něm.

Výsledky 

Ze 75 hodnocených osob s hemofilií A mělo 10 (13,3 %) neurologické problémy – polovina v oblasti CNS a polovina v PNS. Nemocní, kteří dostávali profylaxi FVIII, měli menší pravděpodobnost příhody v CNS – mezi lety 1992 a 2011 bylo u 5 ze 63 pacientů zaznamenáno onemocnění v CNS, zatímco po roce 2011 do CNS nekrvácel žádný (p = 0,02).

Mezi lety 2011 a 2018 autoři pozorovali 5× narušení funkce PNS, vždy u nemocných bez profylaxe (n = 20), u pacientů na profylaxi (n = 29) nebyly poruchy pozorovány (p = 0,008).

Závěr

Autoři svou práci uzavírají s tím, že prevalence neurologických komplikací u osob s hemofilií je podobná výsledkům jiných popsaných studií. Profylaxe redukuje nejen riziko krvácení do CNS, ale také těch krvácení, jež mají dopad na funkci periferního nervového systému.

(eza)

Zdroj: Fernandes J. M. A., Gondim F. A. A., Dias A. M. N. et al. Factor VIII prophylactic therapy reduces neurological complications in patiens with hemophilia A. Arq Neuropsiquiatr 2021 Dec; 79 (12): 1116−1122, doi: 10.1590/0004-282X-ANP-2020-0467.



Labels
Haematology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#