#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinka s obsahem acikloviru dostupná na trhu ve více silách

21. 2. 2022

Nukleosidová analoga jsou standardem léčby virových infekcí způsobených viry herpes simplex a varicella zoster. Zentiva uvedla na trh nové generikum Zirvin pro perorální podání obsahující virostatickou účinnou látku aciklovir ve 3 silách (200, 400 a 800 mg). Přípravek rozšířil nabídku dostupné léčby bez doplatku pojištěnce.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Mechanismus působení

Herpetické viry jsou charakteristické schopností latentní infekce a následné reaktivace v období oslabení imunitního systému. Z tohoto důvodu jsou problematické u imunosuprimovaných pacientů, kterým je mnohdy potřeba nasadit dlouhodobou profylaxi specifickými antivirotiky. Nukleosidová analoga (například právě aciklovir) jsou antivirotiky indikovanými proti infekcím způsobeným viry herpes simplex (HSV) a varicella zoster (VZV).

Aciklovir se po trojí fosforylaci nejprve virovou thymidinkinázou a poté buněčnými enzymy přeměňuje na aciklovirtrifosfát, který brání virové replikaci inhibicí DNA polymerázy. Aciklovir vykazuje inhibiční aktivitu vůči HSV typu 1, 2 a VZV.

Indikace a dávkování

Aciklovir je indikovaný k léčbě infektů kůže a sliznic vyvolaných HSV, včetně primární a rekurentní genitální herpetické infekce, a dále k profylaxi u dospělých imunokompromitovaných pacientů a k prevenci rekurencí u imunokompetentních pacientů. K dosažení co nejlepších výsledků je vhodné zahájit léčbu co nejdříve od nástupu příznaků infekce, nejčastěji tedy od výsevu vyrážky u primoinfekce nebo od nástupu prodromů u rekurence.

Aciklovir je velmi bezpečné léčivo a je možné jej podávat v pediatrické populaci již od novorozeneckého věku.

Terapie infekcí HSV u dospělých

Obvyklé dávkování při léčbě infekce HSV představuje 200 mg acikloviru perorálně 5× denně přibližně ve 4hodinových intervalech s vynecháním noční dávky, a to po dobu 5 dní, případně déle. U pacientů s poruchou střevní absorpce a těžce imunokompromitovaných (například po transplantaci kostní dřeně) lze jednotlivou dávku zvýšit na 400 mg.

K prevenci rekurencí u imunokompetentních pacientů se doporučuje celková denní dávka acikloviru 800 mg s možnou titrací směrem dolů na 400–600 mg denně. Léčba je dlouhodobá a přerušuje se vždy po 6–12 měsících.

K profylaxi infekce HSV u imunokompromitovaných pacientů se aciklovir podává v dávce 200 mg 4× denně v 6hodinových intervalech s možností zvýšení jednotlivé dávky na 400 mg v případě těžké imunosuprese.

Terapie infekcí VZV u dospělých

Tablety o síle 800 mg jsou indikované k léčbě infekcí VZV, jednotlivá dávka se podává 5× denně, přibližně ve 4hodinových intervalech s vynecháním noční dávky, a to po dobu 7 dní.

Úprava dávkování při snížení renálních funkcí

Vylučování acikloviru probíhá především renální cestou, proto je u pacientů s poruchami funkce ledvin vhodná úprava dávkování. U pacientů s těžkou poruchou (clearance kreatininu < 10 ml/min) se doporučuje dávka 200 mg (HSV) nebo 800 mg (VZV) 2× denně ve 12hodinových intervalech. U seniorů a dalších pacientů, u kterých lze předpokládat sníženou funkci ledvin, se doporučuje udržovat přiměřenou hydrataci.

Inzerce:

Závěr

Aciklovir je účinným lékem v terapii infektů způsobených HSV a VZV vhodným pro všechny věkové kategorie. Zentiva rozšířila svůj sortiment o generikum s obsahem acikloviru v perorální formě (Zirvin®). Tablety jsou obchodované ve 3 silách (200, 400 a 800 mg) a dostupné vždy v jedné velikosti (200×25, 400×25, 800×35). Tyto přípravky jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

(lexi)

Zdroje: 
1. Sedláček D., Petroušová L., Labská K. Doporučený postup prevence a léčby onemocnění vyvolaných virem varicely a zosteru u osob s imunodeficity. Společnost infekčního lékařství ČLS JEP, 10. 2. 2020. Dostupné na: www.infekce.cz/DPVZV-IDS-20.htm
2. SPC Zirvin. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0258592



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#