#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Technické aspekty resekce jater – možnosti kombinace jednotlivých metod


Authors: F. Vyhnánek;  L. Denemark;  V. Ducháč
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Fanta, DrSc. ;  Traumatologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha, vedoucí lékař doc. MUDr. F. Vyhnánek, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 5, s. 239-243.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Narůstající důležitost jaterní resekce v léčení benigních a maligních hepatobiliárních onemocnění je dána i významným snížením operační mortality a pooperační morbidity v posledních letech jako výsledek zlepšení ve výběru nemocných, v chirurgické technice a v perioperační péči. Cílem sdělení bylo vyhodnocení kombinace novějších technik u jaterní transekce na základě vlastních zkušenosti a výsledků z recentních studií.

Materiál, metoda a výsledky:
V období od roku 1999 do května 2005 byla provedena na chirurgické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze resekce jater u 133 nemocných s benigním nebo primárním a sekundárním maligním nádorem. K transekci jater byl postupně použit od roku 1999 harmonický skalpel, utrazvukový disektor, vodní tryskový skalpel, bipolární diatermie, argonová koagulace a radiofrekvence. Disekce jaterní tkáně pomocí ultrazvukového disektoru nebo vodního tryskového skalpelu v kombinaci s harmonickým skalpelem nebo bipolární diatermickou koagulací snížila peroperační ztrátu krve u rozsáhlejších neanatomických resekcí jater. Tato metoda disekce byla použita i u některých „ centrálně“ lokalizovaných nádorů k neanatomické resekci. Benefit použité kombinace metod je dán dostatečnou koagulací a přerušením menších větví cév a žlučovodů v resekční linii bez zajištění intermitentního uzávěru přítoku krve do jater Pringleho manévrem. Radiofrekvence jako nová metoda ablace nádorů jater byla použita u anatomické i neanatomické resekce jater k předtransekční koagulaci jaterní tkáně k zajištění R0 resekce. Pooperační morbidita se vyskytla ve 14 % (19 nemocných). Do 30 dnů po operaci nebylo zaznamenáno úmrtí.

Závěr:
1. Použité techniky transekce jater pomocí ultrazvukového disektoru nebo vodního tryskového skalpelu jsou bezpečné metody resekce jater představující alternativy snižující krevní ztrátu. 2. K uzávěru s přerušením menších intraparenchymových větví cév a žlučovodů je alternativou harmonického skalpelu použití diatermické koagulace. 3. Kombinace techniky ultrazvukového disektoru nebo vodního tryskového skalpelu s harmonickým skalpelem nebo diatermickou koagulací zajišťuje resekci jater uzávěrem a přerušením cév a žlučovodů v resekční linii. 4. Použití radiofrekvence k pretransekční koagulaci jaterního parenchymu vede ke zmenšení krvácení při resekci a je metodou volby resekce centrálně lokalizovaných nádorů s omezením ztráty funkčního parenchymu.

Klíčová slova:
resekce jater – nová technologie – kombinace technik


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#