#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střevní propustnost v diagnostice celiakie dospělých a monitoraci dodržování bezlepkové diety u těchto pacientů


Authors: P. Kohout
Authors‘ workplace: Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice v Hradci Králové
Published in: Pracov. Lék., , 2001, No. 1, s. 39-42.
Category:

Overview

V naší studii jsme vyšetřovali střevní propustnost s použitím testu s laktulózou, mannitolem a D-xylózouu pacientů s celiakií. Do studie bylo zahrnuto 30 pacientů s celiakií před nastavením bezlepkové diety, jakokontrolní soubor sloužilo 30 pacientů bez organického postižení trávicího ústrojí. Střevní propustnost jestatisticky významně zvýšena při použití indexů laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza u pacientů s neléčenou celiakií. U 23 pacientů jsme sledovali hodnotu střevní propustnosti před nastavením bezlepkové dietya po 2-6 měsících jejího dodržování (kontrolováno snížením či normalizací hodnot protilátek proti gliadinu,a/nebo endomysiu a retikulinu). Hodnota střevní propustnosti měřená indexy laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza statisticky významně poklesla, nikoliv však k normálním hodnotám. Test střevní propustnosti jevhodným doplňkem, neinvazivním testem, při diagnostice celiakie a monitorování compliance k bezlepkovédietě.

Klíčová slova:
celiakie – bezlepková dieta – střevní propustnost – laktulóza – mannitol – D-xylóza

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#