#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor Karel Maršál


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 42
Category: Personal News

V úterý 7. března 2023 zemřel ve věku 80 let prof. MUDr. Karel Maršál, Ph.D., významný gynekolog a porodník, vědec působící ve Švédsku, hostující profesor na 1. lékařské fakultě UK.

Karel Maršál se narodil roku 1943 v Praze. Lékařský titul získal na tehdejší Fakultě všeobecného lékařství UK. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 emigroval jako 25letý do Švédska, kde o 9 let později obhájil doktorskou práci a již o rok později habilitoval.

V letech 1991–1997 působil jako profesor perinatální medicíny a vedoucí porodnické kliniky v Malmö. V roce 1995 byl jmenován hostujícím profesorem Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1997 působil jako přednosta gynekologie a porodnictví v Lundu, kde rovněž vybudoval experimentální laboratoř pro perinatální výzkum a významně přispěl k rozvoji tohoto oboru. Vedl Lund Fetal Medicine Foundation, organizaci věnující se výzkumu a vzdělávání ve fetální medicíně. Byl zakládajícím členem Mezinárodní společnosti pro ultrazvuk v gynekologii a porodnictví (ISUOG), kde se také významně angažoval. U příležitosti 10. výročí založení společnosti v roce 2000 obdržel jako uznání za přínos k vývoji nových ultrazvukových technik pro hodnocení růstu plodu zlatou medaili Iana Donalda a v roce 2003 cenu Stuarta Campbella.

V letech 2002–2004 byl zvolen prezidentem ISUOG, v roce 2006 získal čestný titul ISUOG fellow a v roce 2010 ISUOG honorary fellowship. Vedle toho se po celou dobu své aktivní kariéry podílel na práci různých komisí ISUOG a byl členem předsednictva společnosti.

Profesor Maršál publikoval přes 280 recenzovaných vědeckých prací, 131 kapitol v učebnicích a editoval 11 učebnic. Za svoji vědeckou činnost byl oceněn řadou mezinárodních ocenění.

Svůj výzkum zaměřil na růstovou restrikci plodu, předčasný porod a perinatální poranění mozku. Vyvinul několik důležitých nástrojů pro diagnostiku a léčbu těchto stavů, včetně modifikovaného grafu růstu plodu, který bere v úvahu mateřské charakteristiky, což umožnuje individualizované odhady růstu plodu. Významně přispěl k aplikaci dopplerovských měření v umbilikální arterii k predikci ohrožení plodu. Podílel se také na vývoji doporučených postupů a protokolů pro management rizikových těhotenství, včetně těch komplikovaných růstovou restrikcí plodu, preeklampsií a gestačním diabetem.

Vedle své výzkumné a klinické práce byl vyhledávaným přednášejícím a pedagogem v oblasti fetální medicíny. Získal mnohá ocenění a vyznamenání za svůj přínos v oblasti porodnictví a gynekologie, včetně ceny Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví (FIGO) za nejlepší vědeckou práci, a obdržel řadu čestných doktorátů z různých univerzit po celém světě, např. v Estonsku, Finsku a Maďarsku.

Karel Maršál byl především skromný, vážený a velmi slušný člověk s přirozenou autoritou, který pomáhal všude, kde mohl. Byl skvělým učitelem a přítelem.

prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#