#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 2
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

profesor Josef Charvát, kterého jsme vzpomněli v minulém roce, říkal: „Člověk nemůže všechno znát, ale měl by aspoň o všem důležitém vědět.“ Jsem přesvědčen, že k tomu „důležitému“ patří i dvě témata tohoto vydání: darování tkání, buněk a orgánů od živých dárců a farmakoterapie obezity.

Ke druhému mám blízko a na aktualizovaném přehledu jsem se i podílel. Medikamentózní léčba obezity se začíná rozvíjet stejně bouřlivě jako v uplynulém desetiletí antidiabetika, s nimiž některá antiobezitika sdílejí stejné účinné látky. Přehled vychází ze společného stanoviska 5 odborných společností, vydaného před 3 lety, a navazuje na doporučení chirurgické léčby obezity, otištěná v posledním loňském vydání.

Často se říká, že „každý si najde to své“. Já však doufám, že i další texty zaujmou většinu z našich čtenářů. Nechceme konkurovat specializovaným časopisům, ve kterých autoři tématy, ale zejména hloubkou záběru míří zejména „mezi svoje“. My naopak nejraději zařazujeme příspěvky, které mají široký záběr a přístupné zpracování a jejichž zaměření může být užitečné pro širokou paletu oborů. Věřím, že takové požadavky splňuje nejen problematika hyperkapnického srdeční selhání nebo využití tukové tkáně v léčbě androgenní alopecie, ale i pojednání o lymfografii jakožto diagnostickém výkonu, který může působit i terapeuticky.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#