#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel doc. MUDr. Vilibald Vladyka, CSc.


Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 350-351
Category: Personal News

Ve svých 98 letech odešel 19. prosince 2021 vzácný člověk a jeden z posledních průkopníků neurochirurgie v Československu docent Vilibald Vladyka.

Vilibald Vladyka se narodil 17. července 1923 v Brně a na reálném gymnáziu maturoval za protektorátu v roce 1942. Poté měl být nasazen na práci v Říši, ale rodinné vztahy mu pomohly k dělnické práci v Praze, ve smíchovské Křižíkově továrně. V Praze prožil osvobození, a hned jak to bylo možné, na podzim 1945, začal studovat na Lékařské fakultě UK. Studium tehdy začalo na 3 tisíce posluchačů a teoretické přednášky se odehrávaly v Lucerně. Tam někde poznal svoji budoucí manželku Jaroslavu, když si na přednáškách vzájemně drželi místa. S ní pak prožil téměř 70 let a nesmírně ji postrádal poslední 3 roky, o které ho svým odchodem předešla. V roce 1950 promovali již jako manželé, protože místa tehdy byla přidělována, ale manželé byli umísťováni společně. Tak začali v Pardubicích, kde dr. Vladyková nastoupila na oční oddělní a dr. Vladyka na internu.

Po interních začátcích v Pardubicích, ještě před nástupem na vojnu, přešel na neurologii. Vysněnou pozici na Hennerově neurologické klinice nezískal, ale našlo se místo na neurologii v ÚVN Střešovice u primáře Františka Pleskota. V té době byl ve světě trend tandemové spolupráce neurologů s neurochirurgy, a tak profesor Zdeněk Kunc nabídl dr. Vladykovi stálé místo konziliáře ve svém týmu na právě ustanovené neurochirurgické klinice.

Prof. Kunc začal uvažovat o zavedení stereotaxe i na vlastním pracovišti, ale rozhodování, jaký stereotaktický systém zvolit, bylo při tehdy omezených kontaktech se zahraničím obtížné. Kunc navázal kontakt s profesorem Gerardem Guiotem v Hôpital Foch v Suresnes na okraji Paříže a zaujal ho model jeho zjednodušeného stereotaktického přístroje speciálně konstruovaného pro palidotomie. Již koncem roku 1958 při první stereotaktické operaci, mediální palidotomii Guiotovou metodou u pacienta s parkinsonským třesem a rigiditou s velmi dobrým efektem, akademiku Kuncovi asistoval právě mladý doktor Vladyka. Poté, co rázný a netrpělivý Kunc nakonec praštil stereotaktickým aparátem na zem a tím se stereotaxí skončil, Vladyka pokřivený rám zvedl jako hozenou rukavici, zohýbané součástky narovnal a od té doby byla stereotaxe a funkční neurochirurgie jeho doménou.

Velkou pomocí pro něj byla spolupráce s neuroradiologem dr. Jiřím Bretem, na jehož angiografické lince vybavené zesilovačem obrazu prováděli první stereotaktické operace. Jak už to v pionýrských dobách bývá, museli hodně improvizovat, aby na jeden až dva dny v týdnu přizpůsobili rentgenové pracoviště operačním podmínkám. Postupně se ukázalo, že jejich přístup a vybavení musí být daleko širší. Prof. Kunc naplánoval přestavbu operačních sálů, z nichž jeden se rozhodl věnovat stereotaxi s doplňky pro peroperační neurofyziologii a neuroradiologii, a rozvíjením stereotaxe pověřil právě dr. Vladyku. Ten požádal o stipendium Světovou zdravotnickou organizaci a v době určitého politického tání v roce 1964 získal tříměsíční pobyt v Paříži u prof. Jeana Talairacha. Tak se dostal do slavné Hôpital de la Salpêtrière, významné pro historii francouzských neuropsychiatrických oborů.

Po návratu na kliniku Vilibald Vladyka pokračoval ve stereotaxi u extrapyramidových poruch, ale pro širší aplikaci, zejména SEEG, cítil potřebu doplňující přípravy neurofyziologické a v roce 1968 uspěl s žádostí o roční stipendium Claudea Bernarda na neurofyziologii pařížské univerzity. Stereotaktickou neurochirurgii rozvíjel po svém návratu na zmíněném nově upraveném operačním sále hlavně u extrapyramidových poruch, ale stále více se zabýval epilepsií a funkční indikace rozšířil i na oblast psychochirurgie.

V tomto rozsahu již nestačilo omezení Guiotova stereotaktického systému. Pro vybavení univerzálnějším stereotaktickým aparátem chyběly devizové prostředky, proto musel zvolit tehdy jedinou možnou cestu – podílet se na konstrukci rozšířené verze Guiotova aparátu umožňující postihovat stereotakticky cíle v celém mozku a mozečku. Jeho verze přístroje byla patentována ve čtyřech evropských zemích, stereotaktické operace se staly zajímavější a postupně přitahovaly i řadu neurochirurgů, kteří se zajímali o oblast funkční neurochirurgie.

Kandidátskou práci obhájil v roce 1963 a habilitoval se v roce 1968. Své zkušenosti rozvíjel na neurochirurgické klinice ÚVN až do roku 1990. Profesorem se docent Vladyka nestal, protože neprojevoval potřebnou politickou angažovanost – to mu za to nestálo. Změnu režimu necítil jako příležitost k vlastní rehabilitaci, ale jako šanci završit své profesní úsilí zavedením nových technik a léčebných postupů, od jejichž vývoje jsme byli po desetiletí odříznuti.

Tam, kde se u jiných profesní kariéra uzavírá, určila jeho další profesní vývoj Nadace Charty 77 zakoupením gama nože pro stereotaktickou radiochirurgii. V roce 1992 nastoupil ve svých 69 letech jako vedoucí nově vzniklého oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie v Nemocnici Na Homolce, které jako první získalo kompletní stereotaktické zařízení využívající špičkovou technologii. Šťastnou shodou okolností se do deseti let stalo nejaktivnějším v euroatlantickém regionu a aplikují se zde všechny nejmodernější stereotaktické postupy, včetně hluboké mozkové stimulace. Osobnost docenta Vladyky při tom byla rozhodující. Přizval si o dvě generace mladší spolupracovníky a ty pro stereotaktickou neurochirurgii vychoval.

Všichni jsme ho respektovali a milovali. Dokázal skloubit hluboké vzdělání, klinickou zkušenost, laskavý přístup a tichý humor tak, že spolupracovníky pro práci nadchl. I když se v roce 1998 vzdal funkce vedoucího pracoviště, zůstal pracovně aktivní až do svých 92 let a do posledních dní se podílel na hodnocení výsledků našeho léčebného úsilí. Uchoval si zájem o dění v nemocnici, jasnou mysl a noblesu, která je v dnešním světě čím dál vzácnější.

doc. MUDr. Roman Liščák, CSc.
primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 7–8

2021 Issue 7–8

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#