#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 98
: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

medicínský obor, který se věnuje věkem podmíněným změnám, se někdy označuje jako aging medicine. Obor má od roku 2018 i svůj stejnojmenný mezinárodní časopis, jehož články jsou ale do značné míry zaměřeny geriatricky. V pojetí, ze kterého vycházejí příspěvky v tomto dvojčísle Časopisu lékařů českých, studuje aging medicine obdobný úsek lidského života jako anti-aging medicine. Ta je však více zaměřena na mírnění či odstranění zevních projevů stárnutí, zatímco aging medicine mnohem více popisuje procesy vedoucí k vyšší nemocnosti od středního věku.

Zatímco menopauzální problematika nejspíš napadne každého, odkládání rodičovství (reprodukční stárnutí) je tématem dosud málo prozkoumaným. Jsme rádi, že k němu můžeme přinést původní poznatky.

Velmi mne potěšil článek hradeckých kolegů bořící mýty o rizicích nedostatečné hydratace a nutnosti téměř kontinuálního přísunu tekutin. Studenti medicíny bez fonendoskopu a poznámkového bloku, zato s „petkou“ v kapse bílého pláště, budí u nás zkušenějších útrpné pohledy, ale jak se dozvídáme, otrava vodou nemusí hrozit jen v postupech intenzívní medicíny.

28. července uplynulo 150 let od úmrtí Jana Evangelisty Purkyně. Velikánovi české fyziologie jsme věnovali poslední vydání ročníku 2017, ale v příštím čísle se k němu vrátíme.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 3-4

2019 Issue 3-4

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#