#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekční komplikace uživatelů drog v České republice


Authors: J. Hobstová;  A. Vitouš
Authors‘ workplace: III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce, Praha ;  Infekční oddělení FNM, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 137-141
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V České republice je v posledních letech stabilní počet uživatelů drog, odhad prevalence se pohybuje od 22 000–38 000. Dvě třetiny uživatelů si aplikují drogu intravenózně, což je nejrizikovější způsob aplikace. To je také důvod, proč se zatím výrazně nesnižuje počet infekčních onemocnění v této komunitě.

Metody a výsledky.
Od roku 2002 do roku 2005 bylo v Infekčním centru pro drogově závislé ve FN Motol hospitalizováno 436 uživatelů drog. Většině nemocných byl proveden skrínink na virové hepatitidy a HIV bez ohledu na diagnózu, se kterou byli u nás hospitalizováni. Důvodem k hospitalizaci byla ve 44 % (191/436) akutní virová hepatitida, v 15 % (67/436) infekce kůže a měkkých tkání, v 15 % (65/436) chronická hepatitida, v 7 % (31/436) respirační infekce, v 6 % (24/436) urogenitální infekce a ve 4 % (19/436) sepse. Ostatních 9 % (39/436) diagnóz tvořily již méně časté infekce. Z analýzy souboru vyplynulo, že 44 % pacientů prodělalo hepatitidu B a 50 % z nich je infikováno virem hepatitidy C. Ve sledovaném období jsme v analyzovaném souboru nedetekovali HIV pozitivitu. Infekce měkkých tkání, sepse a infekční endokarditidy jsou především vyvolány citlivými kmeny Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes ze skupiny A.

Závěry.
Virové hepatitidy jsou nejčastější krví přenosnou infekcí intravenózních toxikomanů v České republice. Díky zavedení plošné vakcinace proti hepatitidě B se dá v nejbližších letech očekávat snížení incidence.

Klíčová slova:
hepatitida B, hepatitida C, HIV, intravenózní uživatelé drog, bakteriální infekce, infekční endokarditida.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#