#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlavní téma – Pneumologie


Published in: Vnitř Lék 2022; 68(4): 203
Category: Editorial

Vážené kolegyně, kolegové, právě držíte v rukou nové číslo Vnitřního lékařství a tentokrát jsme jako pneumologové měli tu čest přispět do tohoto tematického vydání.

Za poslední dva roky čelilo celé české zdravotnictví epidemii covidu-19 se všemi myslitelnými i dříve nepředstavitelnými důsledky. Jakmile opadly jednotlivé akutní vlny, velká část odborné obce si oddechla. Pro pneumologii však představuje výzvu tzv. post-covid syndrom a postcovidové plicní postižení. V článku olomouckého kolektivu je přehledně zpracováno několik kazuistik právě takových pacientů.

Terapie karcinomu plic urazila za poslední dobu významnou cestu vpřed. Příchod imunoterapie znamenal významný posun a z tohoto onemocnění s dříve jasně infaustní prognózou se u řady pacientů stává chronická záležitost. O neoadjuvanci v terapii pokročilého nemalobuněčného karcinomu plic pojednává článek doc. Svatoně z Fakultní nemocnice Plzeň.

Intersticiální plicní procesy představují další část moderní pneumologie, kde máme nyní k dispozici nové léky, které u pacientů významně zpomalují pokles plicních funkcí. V článku doc. Doubkové naleznete přehled antifibrotik a jejich indikací, a to i novinky, jako je terapie fibrotizujících intersticiálních plicních onemocnění s progredujícím fenotypem.

Věřím, že díky tomuto číslu Vnitřního lékařství jsme vám představili pneumologii jako moderní a dynamicky se rozvíjející obor. Děkuji za váš čas a těším se na další multioborovou spolupráci.

doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D.

Klinika nemocí plicních a TBC Fakultní nemocnice Brno


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#