#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EASD Postgraduate Course of Clinical Diabetes and its Complications, Prague 2015


Published in: Vnitř Lék 2016; 62(1): 75
Category: Symposium News

V říjnu roku 2015 proběhl v Praze velmi prestižní mezinárodní postgraduální kurz věnovaný klinickým aspektům onemocnění diabetes mellitus. Tyto tradiční kurzy jsou několikrát ročně organizovány na různých místech Evropy, Asie a Afriky Evropskou federací pro výzkum diabetu (EASD) společně s diabetologickou společností či lékařskou fakultou hostitelské země a jejich smyslem je umožnit mladým lékařům především ze střední a východní Evropy, Asie a severní Afriky kontakt s významnými evropskými odborníky v oboru.

Třídenní pražský kurz v přednáškách a workshopech postihl základní klinické otázky spojené s diagnózou diabetu a jeho léčbou, léčbou a prevencí komplikací se zvláštním zřetelem na kardiovaskulární oblast. Kurz byl obsazen ceněnými přednášejícími, mezi nimiž byl např. prof. Brian Frier (UK), který patří mezi celosvětově nejuznávanější odborníky na hypoglykemie a dr. Hood Thabit (UK), který je jeden ze dvou či tří světových lídrů v léčbě automatizovaným dodáváním inzulinu (cloosed-loop system), terapeutické metody, která se ocitá již velmi blízko klinickému využití.

Kurzu se zúčastnilo 190 mladých lékařů z 22 zemí a zájem o toto setkání několikanásobně převyšoval možnosti organizátorů. Z verbálních vyjádření i výrazů spokojených tváří účastníků bylo zřejmé, že se kurz velmi vydařil.

Záštitu kurzu poskytl prof. Vladimír Komárek, děkan 2. LF UK Praha, Česká diabetologická společnost (ČDS) a Diabetická asociace ČR (DA ČR). Za pomoc při organizaci děkuji prof. MUDr. Tereze Pelikánové, DrSc., předsedkyni ČDS a prof. MUDr. Milanu Kvapilovi, CSc., MBA, předsedovi DA ČR.

MUDr. Jan Brož

zobr@seznam.cz

Interní klinika 2. LF UK a FN Motol,

Praha

www.fnmotol.cz

Doručeno do redakce 13. 11. 2015


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#