#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těžce zrakově postižení v ordinaci praktických lékařů


Authors: J. Nekolová;  J. Pozlerová;  N. Jirásková;  J. Kadlecová;  P. Rozsíval
Authors‘ workplace: Přednosta prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc. ;  Oční klinika LF UK a FN Hradec Králové
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(8): 454-456
Category: Of different specialties

Overview

Cíl:
Zjistit zkušenosti těžce zrakově postižených (TZP), praktických lékařů (PL) a zdravotních sester (ZS) s jejich vzájemnou komunikací. Zmapovat informovanost PL o zásadách přístupu k TZP a vyhodnotit pohled TZP na tuto problematiku. Upozornit na největší problémy běžného života TZP, na nejčastější předsudky a chyby vidoucích v komunikaci s nimi.

Soubor a metodika:
Výzkumu se zúčastnilo deset soukromých PL pro dospělé v Hradci Králové. Oslovili jsme 5 nevidomých. Praktičtí lékaři vyplňovali anonymní dotazník, s TZP jsme vedli řízený rozhovor se záznamem.

Výsledky:
Z deseti dotázaných PL se s TZP ve své ordinaci setkalo osm z nich. Všichni PL (n = 10) odpověděli správně na dotaz týkající se zásad vedení nevidomého, avšak pouze jeden uvedl správně názvy a sídla dvou organizací v Hradci Králové, které nabízejí pomoc lidem se zrakovým handicapem. Dotázaní TZP hodnotí vzájemný vztah s PL nyní jako uspokojivý. Všichni nevidomí respondenti (n = 5) však nacházejí obtíže v komunikaci se zdravotní sestrou v ordinaci PL. Čtyři z pěti TZP si myslí, že by se zdravotnický personál měl dále vzdělávat v dané problematice. Největší obtíže mají TZP s orientací v prostoru, komunikací s veřejností a informačním deficitem. Nejvíce se setkávají s podceňujícími předsudky.

Závěr:
Z našeho výzkumu vyplývá, že komunikace mezi dotázanými TZP a PL byla a je uspokojivá, větší rezervy byly odhaleny spíše v komunikaci TZP a zdravotních sester.

Klíčová slova:
těžce zrakově postižený, komunikace, praktický lékař


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#