#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Čes-slov Pediat 2022; 77 (Supplementum 1): 5.
Category: Editorial

Vážení čtenáři Česko-slovenské pediatrie,

vítejte na stránkách tematického suplementa našeho časopisu, které je věnováno typicky letní pediatrické problematice.

Historie mikrobiologie je od dávných dob provázána téměř detektivními příběhy zjišťování původu a způsobu přenosu infekčních nemocí. Jedno z nejdramatičtějších terénních epidemiologických šetření v historii našich zemí, které mělo detektivní rozměr, proběhlo v roce 1951 ve slovenské Rožňavě a v přilehlých obcích. Tehdy se tam ve dvou vlnách objevilo více než 600 případů záhadného onemocnění s chřipkovými a centrálními příznaky. Téměř polovina nemocných byla hospitalizována s prokázanou meningoencefalitidou. Terénního výzkumu se tehdy zúčastnili přední slovenští a čeští epidemiologové, mikrobiologové a virologové.

Šetření prokázala, že zdrojem infekce bylo nepasterizované mléko z místní mlékárny, do kterého nejméně jeden z dodavatelů přimíchával kozí mléko od zvířat infikovaných klíšťovou encefalitidou. V dané lokalitě bylo objeveno staré přírodní ohnisko nemoci. Výzkum vedl k poznání, že původce nemoci se přenáší klíšťaty, ale také alimentární ,cestou po konzumaci nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků od volně se pasoucích zvířat. O historii těchto objevů, ale také o současné epidemiologii ,středoevropské klíšťové encefalitidy píše ve svém článku doc. Margita Špaleková, emeritní přednostka Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Česká republika patří spolu s Lotyšskem k zemím s nejvyšším výskytem středoevropské klíšťové encefalitidy. Její výskyt navíc narůstá a endemické oblasti se rozšiřují spolu se změnou přírodních podmínek, kde hraje hlavní úlohu globální oteplování. Na klíšťovou encefalitidu zatím nemáme kauzální lék – zato je k dispozici účinná očkovací látka. Je zarážející, že proočkovanost proti klíšťové encefalitidě je u nás mnohem nižší než v sousedním Rakousku, i když riziko nemoci je významně vyšší.

Mezi specifika „letní pediatrie“, zahrnutá do tohoto tematického suplementa Česko-slovenské pediatrie, patří řada dalších infekčních i neinfekčních onemocnění a stavů – další nemoci přenášené klíšťaty a jinými druhy hmyzu a letní infekční i neinfekční dermatitidy. Velmi praktický obsah s jasnými návody na efektivní léčebný postup nabízejí další dva texty – o rizicích, průběhu a řešení anafylaktické reakce a o první pomoci a následné péči po tonutí.

Klidné léto a jen přiměřené starosti s letními pediatrickými problémy a riziky vám přejí 

Hana Cabrnochová a Jan Lebl


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#