#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozloučení s naším milovaným primářem


Authors: MUDr. Štolcová Alena
Published in: Čes-slov Pediat 2021; 76 (5): 286-287.
Category:

Primář Erich Novák zesnul po dlouhodobé nemoci dne 27. 8. 2021 ve věku 87 let. Zemřel velký odborník v oboru pediatrie a člověk s pevným charakterem, který se nám stal vzorem pro celý život.

MUDr. Erich Novák se narodil v Praze. Jeho otec byl šéfkuchařem v automatu Koruna na Václavském náměstí a zabýval se stanovením norem pro společné stravování. Sepsal knihu Normy teplých jídel. Po válce pak pracoval na Ministerstvu vnitřního obchodu. Odtud pocházel zájem našeho pana primáře o dietologii. Dětskou stravu podroboval přísné kontrole a považoval ji vždy za součást komplexní terapie. Jeho maminka byla prodavačkou. Jako chlapec byl členem skautské organizace a později Nuselské evangelické mládeže v náročné době padesátých let. Po studiu na gymnáziu v Kubelíkově a pak Resslově ulici složil maturitní zkoušku a byl v roce l952 přijat na lékařskou fakultu. Byl přijat díky tomu, že se zúčastnil brigády v Ostravě-Porubě v rámci akcí evangelické mládeže, kde pracoval již se svou budoucí manželkou Martou. V roce 1956 měli svatbu a v roce 1958 ukončil studium a nastoupil do nemocnice v Mladé Boleslavi.

Nebylo to tenkrát tak jednoduché. Nástup byl na umístěnky, ale pan primář byl již ženatý a v Mladé Boleslavi nepožadoval byt, tak byl do nemocnice přijat. Tísnili se pak s manželkou a od roku 1959 i s dcerou Ivankou v jednom pokoji se starým nábytkem. Tři měsíce po narození dcerky musela paní Marta Nováková nastoupit do práce (mateřská dovolená byla krátká). Pracovala na kožním oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi jako zdravotní sestra. MUDr. Erich Novák se stal sekundářem dětského oddělení, kde byl primářem MUDr. Pokorný. V té době bylo na oddělení celkem šest sekundářů, kteří kromě práce přímo na lůžkovém oddělení prováděli preventivní prohlídky a očkování dětí a vyjížděli na kurativní návštěvy k dětem do jednoho roku věku. V první polovině šedesátých let se otevíraly první obvody pro děti s kurativní péčí. V roce 1966 odjel primář Pokorný do Libye, kde zajišťovali tenkrát čeští lékaři péči o libyjské děti a MUDr. Erich Novák se vzhledem ke svým odborným kvalitám stal zastupujícím primářem. V roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy primář Pokorný s manželkou emigroval do USA a primářem dětského oddělení byl jmenován Erich Novák, který tuto funkci vykonával až do roku 2002, tedy celých třicet čtyři let.

Jako věřící člověk a člen Českobratrské církve evangelické to neměl vůbec jednoduché, ale za pomoci kolegů a hlavně za podpory prof. MUDr. Houšťka, přednosty II. dětské kliniky v Motole a hlavního pediatra, který věděl, jak vzdělaný a charakterní člověk dr. Novák je, všechny politické tlaky ustál. V té době přicházela každým rokem z Fakulty dětského lékařství řada absolventů, které bylo potřeba připravit pro výkon zodpovědného povolání. Pan primář pořádal obsáhlé semináře, každý den probíhala diagnostická vizita, rentgenová vizita s popisy snímků. Učil nás pracovitosti, trpělivosti, empatickému přístupu k dětským pacientům i jejich rodičům. V neposlední řadě dbal na úroveň našich teoretických znalostí a při vizitách nás zkoušel namátkově z jakékoliv oblasti pediatrie a také z praktických znalostí. Jednal při tom s námi mírně, nikdy nezvyšoval hlas, ale stačil mírný výraz nesouhlasu, nebo nespokojenosti s naším výkonem a bylo po náladě až do pláče. Měl velkou přirozenou autoritu. Obdivovali jsme ho, trochu se ho báli a hodně jsme ho měli rádi. Vedl vždycky mladé lékaře k úctě k sesterské práci, zdůrazňoval důležitost dobrých vztahů v kolektivu zdravotníků, dokázal stmelit všechny pracovníky na oddělení včetně vrátných, uklízeček a administrativních pracovníků. Za svou profesní kariéru vyškolil řadu praktických pediatrů, kteří obsadili 22 pracovišť v okrese Mladá Boleslav, a nespočet dalších, kteří pracují či pracovali na dětských klinikách nebo dalších pracovištích pediatrické péče.

V roce 1973 byl jmenován okresním pediatrem a úzce spolupracoval s krajským pediatrem prof. MUDr. Otto Hrodkem, DrSc. Během té doby pozvedl péči na lůžkovém oddělení i v terénu na vysokou úroveň. Založil a řadu let vedl nefrologickou ordinaci pro děti, vznikla alergologická ordinace pro děti, jejíž vedení svěřil své zástupkyni MUDr. Zdence Novotné. V okrese též vznikla dětská kardiologická ordinace pod vedením MUDr. Jarmily Šulcové a dětská psychiatrická ordinace MUDr. Lídy Tomášové, kde pracovala jako sestra primářova manželka Marta Nováková. Na oddělení trávil spoustu času, přicházel již před šestou ranní a odcházel často až ve večerních hodinách. Pokud to bylo potřeba, byl vždy ochoten pomoci v péči o zdraví dětí, ale mohli jsme se mu svěřit i se soukromými problémy a vždy poradil nebo pomohl. Při tom všem nutno podotknout, že pan primář nebyl žádný suchar a měl obrovský smysl pro humor.

Jakkoliv se to zdá při jeho pracovní aktivitě nemožné, vychovali s manželkou celkem čtyři děti a v současné době měli radost ze sedmi vnoučat a šesti pravnoučat. Měl krásné manželství a jeho žena se o něj obětavě starala až do konce života.

Za svou profesní činnost byl odměněn v roce 2002 čestným členstvím a v roce 2012 medailí České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, později byl navržen pro získání Brdlíkovy ceny, kterou však již pro zhoršený zdravotní stav neobdržel. Vážili jsme si ho a měli jsme ho rádi. Odchází s ním část našeho života.

Čest jeho památce!

MUDr. Alena Štolcová

bývalá primářka dětského oddělení

v Mladé Boleslavi


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#