#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Týrané dítě v naší dnešní společnosti a zdravotníci


Authors: Z. Novotný 1;  S. Jelen 2;  M. Holčáková 3
Authors‘ workplace: Dětský domov pro děti do 3 let, p. o., Ostrava ředitel MUDr. Z. Novotný 1;  Oddělení centrálního příjmu Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava primář MUDr. S. Jelen 2;  Krizové centrum pro děti a rodinu Centra sociálních služeb Magistrátu města Ostravy, Ostrava vedoucí Ing. J. Drastík 3
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (1): 25-30.
Category: Original Papers

Overview

Účel:
Deskripce současného stavu detekce syndromu CAN a navržení využití poznatků pro praxi.

Metody:
Zpracování vytvořených formulářů – „hlášenek“ v programu MS Excel, porovnání výskytu jednotlivých jevů a interpretace hodnot. Pokus o zavedení elektronické formy hlášení suspektního syndromu CAN.

Výsledky:
Nejslabším článkem v detekci suspektního syndromu CAN jsou zdravotníci. Nejúspěšnější ve vyhledávání jsou sociální pracovníci, výrazně se zvyšuje aktivita policie a školských pracovníků. Elektronická forma hlášení naprosto neuspěla. Od 1. 1. 2002 do 31. 12. 2005 bylo zachyceno 208 dětí. Pouze 8 hlášenek bylo duplicitních, 20 dětí bylo hlášeno 2krát, 5 dětí 3krát a jedno 4krát. Téměř všechny (97 %) případy se udály doma. Pouze 3 % abuzerů byla dítěti neznáma.

Závěry:
Zdravotničtí pracovníci projevili nejnižší aktivitu v detekci, byli nejkonzervativnější – nevyužili ani jednou elektronickou formu hlášení. Nejčastějšími (72 %) sociálně patologickými projevy těchto rodin byly abúzus alkoholu, drog, sexuální promiskuita, fyzické násilí mezi partnery. Abúzus alkoholu a domácí vzájemné násilí mezi dospělými koinciduje ve třetině případů. Je uvedeno obecné doporučení, kdy lze uvažovat o možnosti syndromu CAN. Závěrem je zdůrazněna nutnost týmové spolupráce. Přes veškerou snahu se nepodařilo prokázat, že by výskyt sy CAN v populaci dětí koreloval s hodnotami v okolních státech. Naše údaje jsou 20krát nižší.

Klíčová slova:
syndrom CAN, alkoholismus, domácí násilí, týmová spolupráce, dítě, rodina


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#