Klinická výživa v běžném systému nutriční a léčebné péče1. část - Úvod ke klinické výživě, parenterální výživa
Authors:
P. Tláskal; A. Nováková 1
Authors‘ workplace:
Dětská poliklinika FN Motol, Praha vedoucí lékař MUDr. P. Tláskal, CSc. I. dětská klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha přednosta prof. MUDr. J. Janda, CSc. Ústavní lékárna FN Motol, Praha1 vedoucí RNDr. M. Vondrušková
Published in:
Čes-slov Pediat 2004; (1): 24-30.
Category:
Overview
Autoři uvádějí přehled některých současných poznatků o problematice klinické výživy. Shrnují poznatkyo změnách v organismu při krátkodobém a dlouhodobém hladovění. Zaměřují se na praktické výsledky výzkumů,které rozšiřují možnosti použití některých aminokyselin, tuků a dalších látek pro klinickou výživu. Autoři sezaměřují především na parenterální klinickou výživu, na její aplikaci a přípravu. V přehledu uvádějí přípravkyklinické parenterální výživy (s výjimkou základních infuzních roztoků), které jsou v naší republice k dispozici,s doporučením jejich výběru podle věkových kritérií a charakteru onemocnění dětských pacientů, u nichž je nutnáklinická výživa.
Klíčová slova:
energetické rezervy organismu, klinická výživa, parenterální výživa, dětský věk
Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescentsArticle was published in
Czech-Slovak Pediatrics
2004 Issue 1
Most read in this issue
- Hyponatrémie a hypernatrémie
- Tazocin (piperacilin/tazobaktam) v léčbě febrilní neutropenie u dětí
- Kredeizácia povidon-jodidom - účinnosť a možný vplyv na štítnužľazu novorodenca
- Domácí oxygenoterapie pro děti s chronickou plicní nemocí