#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na psychické poruchy


Authors: R. Jirák 1;  M. Zeman 2
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Centrum pro Alzheimerovu chorobu Katedra psychiatrie IPVZ Praha 1;  IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 2
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 103, 2007, No. 8, pp. 420-426.
Category: Comprehensive Reports

Overview

Polynenasycené mastné kyseliny (omega kyseliny), zejména skupiny omega-3 a omega-6, mají více fyziologických rolí, z nichž některé jsou velmi důležité pro činnost centrálního nervového systému. Omega-3 kyseliny mají efekt neuroprotektivní, protizánětlivý, představují prekurzory některých neurotransmitérů. Některé omega kyseliny působí též jako antioxidancia. Na druhou stranu omega-6 kyseliny jsou prozánětlivé. Patologicky se může projevit jak nedostatek omega-3, tak i změna poměru omega-3: omega-6 kyselin. Velmi významnou roli pro činnost CNS hraje kyselina docohexaenová.

Omega kyseliny jsou důležité pro zrání mozku a jejich deficit může rezultovat nebo se může podílet na rozvoji vývojových vad, hyperkinetické poruchy chování, autizmu. Působení těchto látek je zkoumáno u Alzheimerovy choroby a jiných demencí, u schizofrenie, depresí, hyperkinetické poruchy chování i dalších psychických poruch. Omega kyseliny jsou důležitý nutriční doplněk terapie těchto poruch, mají i preventivní význam.

Klíčová slova:
Alzheimerova choroba, demence, deprese, eikosanoidy, omega-3, omega-6, nenasycené mastné kyseliny, schizofrenie.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#