#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cílová místa terapeutických intervencíu onemocnění spolupodmíněnýchpsychosociálním stresem


Authors: J. Baštecký;  J. Beran *
Authors‘ workplace: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha, ředitel MUDr. A. Malina, Ph. D. Psychiatrická klinika LF UK, Plzeň, přednosta doc. MUDr. J. Beran, CSc. *
Published in: Čes. a slov. Psychiat., , 2003, No. 2, pp. 100-105.
Category:

Overview

Současný pohled na mechanismus rozvoje stresu je syntézou koncepce Selyeho a Cannonovy.V práci je podán současný model aktivační hypotézy modifikované autory souborného referátu,jenž předpokládá existenci čtyř úrovní.Na první úrovni představuje událost v životě jedince určitou informaci. V rámci druhé úrovně jeinformace zachycena centrálním nervovým systémem, v němž dochází k aktivaci kognitivníchfunkcí, které jsou propojeny s aktivací limbického systému a hypotalamu; a to vede k emočníodpovědi, včetně odpovědi vegetativní. Přes retikulární aktivační systém dochází k aktivaci mozkovékůry a přes ni se vyvolávají vědomé a nevědomé asociace; nová zkušenost je konfrontovánas dřívějšími zkušenostmi s podobnými nebo identickými podněty. V rámci třetí úrovně docházík přenosu takto zpracované informace třemi zprostředkujícími mechanismy: neurovegetativními,neuroendokrinními a neuroimunními. Na čtvrté úrovni dochází nejdříve k funkční a posléze organicképoruše cílového orgánu nebo orgánového systému.V závěru práce je podán přehled cílových míst základních psychoterapeutických a psychofarmakoterapeutickýchintervencí.

Klíčová slova:
cílová místa, emoční odpověď, kognitivní funkce, meliorstresor, onemocnění spolupodmíněnápsychosociálním stresem, psychofarmakoterapeutické intervence, psychoterapeutickéintervence.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#