#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tiaprid v léčbě poruch chováníu geriatrických pacientův dlouhodobé ústavní péčiOtevřená multicentrická studie hodnoceníbezpečnosti a účinnosti


Authors: E. Topinková
Authors‘ workplace: Subkatedra gerontologie a geriatrie IPVZ, Praha, vedoucí doc. MUDr. E. Topinková, CSc. Geriatrické oddělení VFN a 1. LF UK, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Neuwirth, CSc.
Published in: Čes. a slov. Psychiat., , 1999, No. 5, pp. 288-296.
Category:

Overview

Poruchy chování jako agitovanost, psychomotorický neklid, iritabili-ta, obtěžující a zneklidňující chování, jsou závažným klinickým problémemaž u 50 - 70 % pacientů ošetřovatelských ústavů a LDN. Protože kauzální léč-ba není vždy možná, je pro zmírnění projevů doporučována symptomatickáléčba psychofarmaky. Jak prokázaly klinické studie na menších souborechjinak zdravých pacientů, je jedním z bezpečných a účinných léků atypickéneuroleptikum tiaprid.Hlavním cílem studie byl průkaz terapeutické účinnosti a bezpečnosti tiapri-du (Tiapridal ® ) na větším souboru starších pacientů s poruchami chovánív podmínkách běžné klinické praxe LDN.Do prospektivní multicentrické otevřené studie bylo zahrnuto celkem 485pacientů LDN s akutním nástupem agitovanosti. Průměrný věk léčených pa-cientů byl 81,6 let, z nich 72,6 % byly ženy. Doporučená dávka tiapridu činila300 mg denně při trvání léčby dva týdny. Závažnost poruchy chování hodno-cená škálou BARS (Brief Agitation Rating Scale) se v průběhu léčby snižova-la a BARS skóre průběžně klesalo po 2, 7 a 14 dnech léčby z 33,5 na 16,4 bodu(p < 0,001). Lékařem hodnocený terapeutický úspěch byl zaznamenánu 89,1 % léčených pacientů a byl shodný u obou pohlaví i u všech sledova-ných věkových skupin. 12 pacientů (2,5 %) předčasně ukončilo léčbu pro ne-dostatečný efekt. Nežádoucí účinky byly zaznamenány pouze u tří pacientů(0,6 %).Tiaprid, substituovaný derivát benzamidu a selektivní antagonista D2 dopa-minových receptorů je bezpečným a účinným lékem pro symptomatickou léč-bu poruch chování u geriatrické populace v lůžkových zařízeníchdlouhodobé péče.

Klíčová slova:
poruchy chování, stáří, farmakoterapie, geriatrická a dlouho-dobá lůžková péče.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#