#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studium vlastností tablet ze směsí dvou velikostních stupňů α-laktosy monohydrátu a mikrokrystalické celulosy


Authors: J. Mužíková
Authors‘ workplace: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie
Published in: Čes. slov. Farm., 2006; 55, 72-77
Category: Original Articles

Overview

V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků ze směsí dvou typů Tablettos, Tablettosy 70 a Tablettosy 100 s mikrokrystalickou celulosou představovanou Vivapurem 102. Směsi suchých pojiv byly připraveny v poměrech 3:1, 1:1 a 1:3. Dále byl zjišťován vliv dvojí koncentrace mazadla stearanu hořečnatého na pevnost a dobu rozpadu výlisků. Pevnost tablet rostla s vyšším zastoupením mikrokrystalické celulosy ve směsi, klesala s vyšší koncentrací stearanu. Výlisky ze směsí s Tablettosou 100 vykazovaly vyšší pevnost. Doba rozpadu byla nejvyšší u výlisků s největším procentem mikrokrystalické celulosy, delší byla v případě směsí s Tablettosou 100. Stearan dobu rozpadu negativně neovlivnil. U směsí Tablettos s Vivapurem 102 v poměru 1:1 byl testován vliv modelové účinné látky kyseliny acetylsalicylové na uvedené vlastnosti tablet. Kyselina acetylsalicylová způsobila další pokles pevnosti výlisků a zkrátila dobu rozpadu, a to více v případě směsí s Tablettosou 100.

Klíčová slova:
Tablettosa – Vivapur 102 – stearan hořečnatý – kyselina acetylsalicylová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu tablet


Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#