Studium vlastností tablet ze směsí dvou velikostních stupňů α-laktosy monohydrátu a mikrokrystalické celulosy
Authors:
J. Mužíková
Authors‘ workplace:
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie
Published in:
Čes. slov. Farm., 2006; 55, 72-77
Category:
Original Articles
Overview
V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků ze směsí dvou typů Tablettos, Tablettosy 70 a Tablettosy 100 s mikrokrystalickou celulosou představovanou Vivapurem 102. Směsi suchých pojiv byly připraveny v poměrech 3:1, 1:1 a 1:3. Dále byl zjišťován vliv dvojí koncentrace mazadla stearanu hořečnatého na pevnost a dobu rozpadu výlisků. Pevnost tablet rostla s vyšším zastoupením mikrokrystalické celulosy ve směsi, klesala s vyšší koncentrací stearanu. Výlisky ze směsí s Tablettosou 100 vykazovaly vyšší pevnost. Doba rozpadu byla nejvyšší u výlisků s největším procentem mikrokrystalické celulosy, delší byla v případě směsí s Tablettosou 100. Stearan dobu rozpadu negativně neovlivnil. U směsí Tablettos s Vivapurem 102 v poměru 1:1 byl testován vliv modelové účinné látky kyseliny acetylsalicylové na uvedené vlastnosti tablet. Kyselina acetylsalicylová způsobila další pokles pevnosti výlisků a zkrátila dobu rozpadu, a to více v případě směsí s Tablettosou 100.
Klíčová slova:
Tablettosa – Vivapur 102 – stearan hořečnatý – kyselina acetylsalicylová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu tablet
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2006 Issue 2
Most read in this issue
- Prírodné deriváty 4H-pyrán-4-ónu
- Léčivé přípravky v českém překladu Salicetovy chirurgie
- Příprava léčivých přípravků v lékárně I. Současný stav z pohledu počítačové evidence
- Liečivá a prípravky na terapiu popálenín