#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Omezení léčby u nemocných na pracovištích typu ARO/JIP – jednodenní národní studie


Authors: R. Pařízková 1;  V. Černý 1;  K. Cvachovec 2;  I. Novák 3;  V. Šrámek 4;  D. Nalos 5
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny UK v Praze, LF v Hradci Králové a Fakultní nemocnice Hradec Králové 1;  Anesteziologicko-resuscitační klinika 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole, Praha 2;  I. interní klinika UK v Praze, LF a Fakultní nemocnice, Plzeň 3;  Anesteziologicko-resuscitační klinika LF Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 4;  Anesteziologicko-resuscitační oddělení, Masarykova nemocnice, Ústí nad Labem 5
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 5, s. 261-265
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Cílem studie bylo získání údajů o nemocných s omezením rozsahu léčby na ARO/JIP a způsobech omezení terapie.

Typ studie:
Prospektivní multicentrická jednodenní prevalenční studie.

Název a sídlo pracoviště:
Resuscitační oddělení a jednotky intenzivní péče.

Materiál a metoda:
Do dotazníkové studie byli zařazeni nemocní hospitalizováni na ARO/JIP v České republice, u kterých bylo indikováno v den studie (16. 3. 2005) omezení léčby. Byly zjišťovány údaje charakterizující typ pracoviště, nemocné s omezením terapie, způsoby omezení léčby, zápis v dokumentaci, informace rodině a postupy, které byly ponechány.

Výsledky:
Studie se zúčastnilo 78 pracovišť z České republiky, 56 typu ARO, 22 typu JIP, 32 univerzitních pracovišť, 39 okresních. V den studie bylo hospitalizováno 574 nemocných, omezení léčby mělo uvedeno 48 nemocných (8,36 %), zápis v dokumentaci byl proveden v 79 %, informace rodině byly podány v 64 %. Nerozšiřování léčby bylo indikováno u 31 nemocných (64,58 %), vysazení terapie u 15 (31,25 %), ukončení ventilační podpory u 1 nemocného (2 %). V univerzitních nemocnicích bylo lékaři častěji indikováno vysazení léčby, v okresních nemocnicích nerozšiřování léčby. Infuze, výživa, analgosedace a ventilační podpora byly nejčastěji ponechané postupy při ordinaci omezení terapie.

Závěr:
Studie prokázala praktické provádění postupů omezování léčby u nemocných na ARO/JIP, kde je preferován postup nerozšiřování léčby oproti vysazení. Nejčastěji jsou vysazovány postupy hemodialýza a podpora katecholaminy, nejméně je ukončováno podávání výživy, antibiotik, analgosedace a výjimečně byl aplikován postup ukončení ventilační podpory.

Klíčová slova:
omezení léčby – intenzivní péče


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#