#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prognostický význam hladiny apoptotické a genomické DNA v plazmě u kriticky nemocných


Authors: Žďárský E.. 3;  J. Fanta 2;  Waldauf P. Slavkovský L. 1 1;  F. Duška 1;  E. Čtrnáctá 1;  J. Pachl 1
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha 1;  Chirurgická klinika, 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha 2;  Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha 3
Published in: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 4, s. 191-196
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Stanovit trendy a potencionální prognostický význam změn hladin apoptotické (aDNA) a genomické DNA (gDNA) u pacientů, u nichž inzult různého charakteru vedl k selhávání vitálních funkcí.

Typ studie :
Prospektivní otevřená studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace a Chirurgická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha; Ústav farmakologie 3. LF UK, Praha.

Materiál a metody:
Do studie byla zařazeno 94 kriticky nemocných. Vzorky krve k analýze byly odebírány v den přijetí a potom 3. a 5. den hospitalizace. U každého pacienta byla sledována základní diagnóza, věk a pohlaví, příjmové APACHE II skóre a orgánová dysfunkce; 3. a 5. den byla hodnocena metodikou SOFA délka hospitalizace ve dnech, přežití či úmrtí, z ukazatelů zánětu C-reaktivní protein a počet leukocytů. Analýza byla provedena na sekvenátoru (ABI Prism 377) s užitím originální fenolové extrakční metody. Získané hodnoty plazmy pacientů byly porovnávány s normou získanou z plazmy 86 zdravých dobrovolníků (norma aDNA a gDNA = 100%).

Výsledky:
Hladina volné aDNA po zátěži ovlivňuje celkovou hladinu volné DNA zásadním způsobem. Její navýšení v hodnotě mediánu je 16,3násobně vyšší než u gDNA. V trendu dalších 4 dnů vykazovala v celé hodnocené skupině snížení hladin, gDNA naopak zvýšení. Rozdíl v průběhu trendů i obě kvality DNA hodnocené proti normě byly na hladině statistické významnosti p < 0,001. Byly zjištěny statisticky významná korelace mezi hladinou aDNA v době přijetí a mortalitou nemocných.

Závěr:
U kriticky nemocných dochází bezprostředně po inzultu k výraznému zvýšení volné aDNA v plazmě, která je v dalším průběhu i ukazatelem přežití nemocných (p < 0,05).

Klíčová slova:
volná plazmatická DNA – apoptotická DNA – genomická DNA – intenzivní péče – prognostika v intenzivní péči


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#