#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum doc. MUDr. Zdenky Gašové, CSc.


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 3, p. 195.
Kategorie: Osobní zprávy

Doc. MUDr. Zdenka Gašová, CSc., vystudovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze v roce 1974. Nejprve se věnovala vědecké práci a nastoupila jako interní aspirant do Ústavu biofyziky a nukleární medicíny Fakulty všeobecného lékařství UK v Praze. V roce 1978 obhájila kandidátskou disertační práci na téma „Nekontaktní termografická metoda v diagnostice onemocnění prsu“.

Paní docentka většinu svého profesního života zasvětila práci v Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze, kam nastoupila v říjnu 1986 na transfuzní oddělení. Po složení specializace v oboru hematologie a transfuzní lékařství pracovala v letech 1992–2004 jako vedoucí lékařka transfuzního oddělení a v letech 2005–2015 byla přednostkou transfuziologického úseku ÚHKT. Po celou dobu jejího působení v ÚHKT byly a stále jsou jejím velkým zájmem hemaferézy. Pod jejím vedením v ÚHKT vzniklo Aferetické oddělení, které v současnosti nejen provádí odběry trombocytových koncentrátů, ale také disponuje možností provádět velmi široké spektrum léčebných aferezních technik.

Paní docentka je jednou z prvních „průkopnic“ hemaferéz v České republice. Díky jejímu velkému nadšení a úsilí se na Aferetickém oddělení ÚHKT podařilo rozvinout techniky sběrů nejprve autologních a později i alogenních periferních krvetvorných buněk. Nelze opominout její významný podíl na zavedení velkoobjemových separací sběrů krvetvorných buněk, které daly šanci mnoha obtížně mobilizovatelným pacientům podstoupit autologní transplantaci periferních krvetvorných buněk. Na našem pracovišti zavedla metodu extrakorporální fotochemoterapie do klinické praxe, což umožnilo pacientům hlavně s chronickou GVHD výrazně zlepšit kvalitu života. Pod vedením paní docentky byla zahájena spolupráce ÚHKT s Českým registrem dárců krvetvorných buněk v Praze v souvislosti s posuzováním způsobilosti, odběry a dlouhodobým sledováním nerodinných dárců krvetvorných buněk.

Paní docentka se s neutuchající energií zajímá o aktuální trendy a novinky v transfuzním lékařství a hemaferézách a tyto novinky se nebojí zavádět do praxe. Své zkušenosti trpělivě a s nadhledem předává kolegům a spolupracovníkům. Mnoho let aktivně pracuje jako vědecký sekretář ve Společnosti pro transfuzní lékařství, kde úspěšně prosazuje úzké propojení hemaferéz s klinickou hematologií. Je zakladatelkou a organizátorkou Národních aferetických dnů. Několik let aktivně působila v European Society for Hemapheresis v pozici „President elected“. Mimo jiné se také věnuje pedagogické a vědecké činnosti a podílí se na pregraduální a postgraduální výuce lékařů a sester. Vyučuje na 1. LF UK v Praze a je autorkou mnoha publikací i řešitelkou odborných grantů.

Je obdivuhodné, kolik má paní docentka stále energie, elánu a nadšení. Svůj volný čas také prožívá spíše aktivně. Ráda chodí pěšky, jezdí na kole, plave a cvičí jógu. Často tráví volný čas v kruhu své rodiny a velkou radost jí dělá zejména jejích 5 vnoučat.

Milá Zdenko, k Tvému krásnému životnímu jubileu Ti přejeme hodně zdraví, spokojenosti, pohody a radostných chvil v rodinném kruhu.

Je nám velkou ctí, že můžeme být součástí oddělení, které jsi vybudovala.

MUDr. Zdenka Bhuiyanová Ludvíková
za kolektiv pracovníků Aferetického oddělení ÚHKT


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Střevní příprava před kolonoskopií
nový kurz
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Role IL-5 v patogenezi zánětu typu 2
Autoři: MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.

Vývoj orálního mikrobionu u dětí ve vztahu s onemocněním parodontu v těhotenství
Autoři: prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#