#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Medailon k životnímu jubileu významné hematoložky –MUDr. Miloslavy Matýškové, CSc. emeritní primářky Oddělení klinické hematologie a Transfuzního odd. FN Brno a garanta systému kontroly kvality krevních obrazů v ČR


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 3, p. 193-194.
Kategorie: Osobní zprávy

V září tohoto roku emeritní primářka MUDr. Miloslava Matýšková, CSc., významná odbornice v oboru klinické hematologie a transfuzního lékařství se zaměřením na problematiku krevního srážení a laboratorní hematologickou diagnostiku oslavuje životní jubileum. Tato událost vybídne nejen k blahopřání, ale i ke shrnutí počinů oslavenkyně, zvláště je-li co shrnout, o čemž v případě kolegyně Matýškové není pochyb.

MUDr. Miloslava Matýšková, CSc., po ukončení studia na Lékařské fakultě UJEP (nyní MU) v Brně v roce 1980 pracovala nejprve jako sekundární lékařka na III. interní klinice v tehdejší FNsP Pekařská v Brně. Po získání atestace z interního lékařství pokračovala jako samostatně pracující lékařka na Oddělení klinické hematologie téže nemocnice. V roce 1989 úspěšně složila atestaci z Hematologie a transfuzního lékařství a od té doby se naplno věnovala práci v tomto oboru a již od počátku se zaměřila především na problematiku krevního srážení, a to zejména u pacientů s hemofilií, a laboratorní hematologickou diagnostiku. Po přechodu z FN Pekařská (dnes FN u sv. Anny) do FN Brno (Bohunice) působila nejprve na II. interní klinice (dnes Interní hematologická a onkologická klinika) FN Brno jako ordinář pro poruchy krevního srážení a v roce 1991 byla po úspěšném výběrovém řízení ustanovena do funkce primářky Oddělení klinické hematologie FN Brno, které až do roku 1998 vedla. Od roku 1996 vedla rovněž jako primářka Transfuzní oddělení FN Brno.

Od počátku své profesní dráhy se v užším zaměření věnovala poruchám krevního srážení, (hemofilici), a to nejen po klinické, ale i vědecké a pedagogické stránce. V roce 1993 obhájila i disertační práci se zmíněným tématem. Velkou pomocí jí byla možnost využívání počítačového zpracovávání dat, jehož byla v klinickém využití takříkajíc průkopnicí. A tak nepřekvapí, že se následně v 90. letech ve FN Brno zaměřila i na automatizaci laboratorního provozu s využitím velkých hematologických analyzátorů a koagulometrů. Tato činnost vyžadovala velkou preciznost, která byla vždycky její předností, a přispěla tedy nejen ke zvyšování kvality laboratorní práce, ale i k vytvoření a implementaci systémů hodnocení ukazatelů kvality práce v laboratoři. V této práci také získala nejen zálibu, ale i vysokou profesionalitu a významné postavení.

Zmíněnými činnostmi pozvedla kolegyně Matýšková laboratorní hematologickou diagnostiku na vysokou úroveň nejen na vlastním pracovišti, ale přispěla k jejímu rozšíření po celém tuzemsku. Nikoho tudíž nezaskočí, že se stala významnou členkou výboru České hematologické společnosti (ČHS) ČLS JEP, kde dlouhá léta působila zejména v komisi pro hemofilie, kterou po jistou dobu vedla, a v laboratorní sekci výboru, v níž působí dodnes. Její úsilí v tomto směru bylo završeno i pověřením garancí systému kontroly kvality krevních obrazů v ČR.

Své široké znalosti a stále hlubší poznatky se dr. Matýškové snažila předávat i studentům na nejrůznějších úrovních a taktéž se stala členkou atestační zkušební komise ve „Vyšetřovacích metodách v oboru klinické hematologie a transfuzního lékařství“. Její velmi silnou stránkou je, jak již bylo řečeno, velká preciznost a odborná zvídavost, a proto se podílela i na výzkumných projektech především v oblasti inhibitorů krevního srážení a byla autorkou a spoluautorkou řady publikací a oblíbenou přednášející na konferencích a sympóziích. Konference zdravotních laborantů si bez její účasti ani nebylo možné představit.

V současné době stále pracuje jako klinická hematoložka, přednáší, zkouší atestace a působí jako vedoucí cyklů externí kontroly kvality pro krevní obraz a mikroskopické hodnocení nátěru periferní krve. Je externím posuzovatelem ČIA o. p. s. normy ISO 15189 pro zdravotnické laboratoře. Touto činností napomáhá zvyšování kvality laboratorní hematologie v ČR. Jak vidno, stále udržuje vysoké životní tempo v náročných činnostech, a to byla dosud řeč pouze o odborných aktivitách.

I v osobním životě je pečlivá, precizní, všestranná – pracuje vedle zmíněného jako ředitelka soukromé firmy. Je pozoruhodné, jak si přitom dokáže najít čas i pro to, aby potěšila své přátele, spolupracovníky i známé svými vlastními výtvory, ať již mají kulinářskou podobu, nebo jsou vypěstované.

MUDr. Miloslava Matýšková, CSc., je dlouholetou členkou České hematologické společnosti ČLS JEP; několik volebních období byla i členkou výboru ČHS, stála při zrodu Laboratorní sekce ČHS ČLS JEP a již od počátku svého působení se podílela na tvorbě většiny odborných laboratorních doporučení.

Ve svém pracovním životě je pověstná svým důsledným a pečlivým přístupem a zároveň vstřícností při předávání svých bohatých zkušeností. I díky jejímu přispění je česká hematologie na tak vysoké úrovni.

Za tuto dlouholetou kvalitní a vytrvalou práci jí patří naše poděkování a vděk.

Milá Mílo, dovol mi, abych Ti jménem svým i všech kolegů, s nimiž spolupracuješ či jsi spolupracovala, popřál mnoho dalších radostných a spokojených let naplněných neutuchajícím zdravím, životní aktivitou a elánem.

 

prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.

           za všechny gratulant


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Střevní příprava před kolonoskopií
nový kurz
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Role IL-5 v patogenezi zánětu typu 2
Autoři: MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.

Vývoj orálního mikrobionu u dětí ve vztahu s onemocněním parodontu v těhotenství
Autoři: prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#