Iodine Deficiency Risk is Higher in Alternative Nutrition
:
Autoři:
K. Marešová
Působiště autorů:
Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, riaditeľ doc. MUDr. Štefan Nyulassy, DrSc.
Vyšlo v časopise:
Prakt. Lék. 2002; (11): 211-215
Kategorie:
Články
Souhrn
Iodine content in plant food is lower due to a low iodine concentration in soil.Value of iodine in urine (average sample of 24-h urine volume) as a marker ofiodine deficiency was assessed in probands on alternative nutrition (15 vegetari-ans /plants food + dairy products + eggs/, 6 vegans /exclusively plant food/) andcompared to subjects on traditional nutrition (n = 24). Iodine excretion wasnonsignificantly lower in vegetarians and significantly reduced in vegans (131.0mg/l and 59.6 mg/l vs 169.2 mg/l in traditional nutrition group). Half of vegetarians,100% of vegans vs 21% of traditional nutrition subjects suffer from iodine deficiency (values below 100 mg/l). The results show that under condition of alternativenutrition the high prevalence of iodine deficiency is a consequence of prevailinglyor exclusively plant consumption and no intake of sea products as well as reducedintake of salt.
:
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospěléČlánek vyšel v časopise
Praktický lékař
2002 Číslo 11
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul
- Souhrn doporučení pro očkování nedonošených novorozenců
- Srovnání antidepresiv SSRI, mirtazapinu a trazodonu z hlediska nežádoucích účinků
- Horní limit denní dávky vitaminu D: Jaké množství je ještě bezpečné?
Nejčtenější v tomto čísle
- Kombinovaná léčba infekceHelicobacter pylori s omeprazolem
- Technika operací kýlv oblasti tříslaČást II.
- Sultamicilin v ambulantní péčipraktických lékařů a specialistůVýsledky sledování léčby u 1523 pacientůa co z nich vyplývá
- Mentální anorexie- komplexní pohledII. díl