Salmonelózy v České republice v letech 1989 – 1998
Salmonelloses in the Czech Republic in 1989–1998
In the Czech Republic in 1989 a triple increase of the incidence of salmonelloses was recorded:
34 435 cases. Since that year the morbidity trend varies between 400 and 500 cases per 100 000population. The dominating agent (95% and more) is Salmonella Enteritidis PT8. The epidemicincidence was recorded on the whole territory of the Czech Republic mainly in Moravia and in theEast Bohemian region. The specific morbidity is highest in 0 and 1 – 4 year-old children. The seasonalincidence has two peaks with the exception of 1997. During the period between 1989 and 1996 therewas a significant increase of epidemics of salmonellosis in conjunction with food production incl.private confectionery shops, restaurants and the sale of foods in the streets. The most importantvehicle are eggs and egg products, in particular confectionery. Salmonella Typhimurium DT104 isfound only rarely in the Czech Republic. The first epidemic (15 cases) developed in 1998.
Key words:
salmonellosis – S. Enteritidis – period 1989–1998 – eggs – confectionery – phage types –S. Typhimurium DT104.
Autoři:
H. Šrámová; R. Karpíšková; Č. Beneš
Působiště autorů:
Státní zdravotní ústav, Praha
Vyšlo v časopise:
Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2000, č. 1, s. 34-38
Kategorie:
Články
Souhrn
V České republice v roce 1989 trojnásobně stoupla roční incidence salmonelóz, bylo hlášeno 34 435případů. Od tohoto roku trend nemocnosti kolísá mezi 400 až 500 případy na 100 tisíc obyvatel.Dominujícím agens (95 % a více) je Salmonella Enteritidis PT8. Epidemický výskyt byl zaznamenánna celém území ČR, nejvíce na Moravě a ve Východočeském kraji. Specifická nemocnost je nejvyššíu skupiny dětí do jednoho roku věku a 1 – 4letých dětí. Sezonní výskyt má dvouvrcholový průběh,s výjimkou roku 1997. Během období 1989–1996 významně vzrostl počet epidemií salmonelóz v souvislosti s potravinářskými výrobnami včetně soukromých cukráren, restaurací a pouličních stánků.Nejvýznamnějším vehikulem jsou vejce a výrobky z vajec, zejména cukrářské zákusky. SalmonellaTyphimurium DT104 se v ČR vyskytuje ojediněle. První epidemie (15 postižených) vznikla v roce1998.
Klíčová slova:
salmonelózy – S. Enteritidis – období 1989–1998 – vejce – zákusky – fágové typy –S. Typhimurium DT104.
Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství MikrobiologieČlánek vyšel v časopise
Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
2000 Číslo 1
- Perorální antivirotika jako vysoce efektivní nástroj prevence hospitalizací kvůli COVID-19 − otázky a odpovědi pro praxi
- Stillova choroba: vzácné a závažné systémové onemocnění
- Diagnostický algoritmus při podezření na syndrom periodické horečky
- Jak souvisí postcovidový syndrom s poškozením mozku?
Nejčtenější v tomto čísle
- Výpovědní hodnota prevalence antiboreliovýchprotilátek u zdravé a rizikové populace
- Trichosporon – skúsenosti s druhovou identifikáciouhumánnych izolátov
- Diagnostika a hlášení rotavirových nákaz v ČR
- Epidemiologická problematika hantavirových nákaz