Studium vlastností tablet z přímo lisovatelného škrobu a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou
Studies of the Properties of Tablets Made from Directly Compressible Starch and Its Mixtures with Directly Compressible Lactose
The paper studies the strength and disintegration time of compacts made from directly compressible Starch 1500 and its mixtures with directly compressible lactose Pharmatosa DCL 15 in different relative proportions in dependence on the added lubricant magnesium stearate and the model active ingredient ascorbic acid. The dry binders under study differ in their mechanisms of compression and thus in their sensitivity to the addition of the lubricant, which is manifested in decreased strengths of the compacts as well as the mechanism of disintegration of the compacts. The mixtures of substances under study were in the relative representations of 1:3, 1:1 and 3:1. The employed concentration of the lubricant magnesium stearate was 0.4%, that of ascorbic acid, 50%. The study has confirmed and quantitatively evaluated the sensitivity of directly compressible starch to the addition of magnesium stearate. A higher share of directly compressible lactose in the mixture decreased the sensitivity of tableting material to the addition of the lubricant and shortened disintegration time. The presence of stearate did not negatively influence disintegration time, with an exception of the mixture of Starch 1500 and Pharmatosa DCL 15 1:3. An addition of the model active ingredient ascorbic acid decreased the strength of the compacts and shortened the disintegration time in all tableting materials tested.
Key words:
Starch 1500 – Pharmatosa DCL 15 – magnesium stearate – ascorbic acid – tensile strength of tablets – disintegration time of tablets
Autoři:
J. Mužíková; E. Moučková
Působiště autorů:
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie
Vyšlo v časopise:
Čes. slov. Farm., 2006; 55, 236-241
Kategorie:
Původní práce
Souhrn
V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků z přímo lisovatelného škrobu Starch 1500 a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou Pharmatosou DCL 15 v různém poměrném zastoupení v závislosti na přídavku mazadla stearanu hořečnatého a modelové účinné látky kyseliny askorbové. Studovaná suchá pojiva se liší mechanizmem lisování, a tedy i citlivostí na přídavek mazadla, která se projevuje snížením pevnosti výlisků, dále také mechanizmem rozpadu výlisků. Studované směsi látek byly v poměrném zastoupení 1:3, 1:1 a 3:1. Použitá koncentrace mazadla stearanu hořečnatého byla 0,4 %, kyseliny askorbové 50 %. Práce potvrdila a kvantitativně zhodnotila citlivost přímo lisovatelného škrobu na přídavek stearanu hořečnatého. Vyšší podíl přímo lisovatelné laktosy ve směsi snižoval citlivost tabletoviny na přídavek mazadla a zkracoval dobu rozpadu. Přítomnost stearanu dobu rozpadu negativně neovlivnila s výjimkou směsi Starch 1500 a Pharmatosa DCL 15 1:3. Přídavek modelové účinné látky kyseliny askorbové snížil pevnost výlisků a zkrátil dobu rozpadu v případě všech testovaných tabletovin.
Klíčová slova:
Starch 1500 – Pharmatosa DCL 15 – stearan hořečnatý – kyselina askorbová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu tablet
Štítky
Farmacie FarmakologieČlánek vyšel v časopise
Česká a slovenská farmacie
2006 Číslo 5
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Budou nanoléčiva lépe cílit na některé onkologické nemoci?
Nejčtenější v tomto čísle
- Rostlinné metabolity jako nootropika a kognitiva
- Srovnání inhalačních beta2-mimetik s dlouhodobým působením (formoterol vs. salmeterol)
- Nové systémy pro targeting léčiv do tlustého střeva
- Flavonoidy – hlavné obsahové látky listov Holodiscus discolor (Pursh) Maxim.