Nealkoholická rizika alkoholických nápojů
Non-alcoholic Risks of Alcoholic Beverages
Alcoholic beverages are a potential source of numerous health risks. The general risks are well known; first of allthey result fromthe contents of the alcohol and their degree is directly proportional to the amount consumed.However,alcoholic beverages contain also a wide range of non-alcoholic components, which can be a source of health risksas well. Some of these substances work through allergic or pseudoallergic mechanisms and such undesired responsecan appear early after the consumption of a small amount of beverage. The article offers a basic survey of alcoholicbeverages; it mentions important technological procedures of their production stating also the most significantresulting components of their individual types. A special attention is paid to the non-alcoholic components, whichcan be the cause of undesired effects on the human health.
Key words:
alcoholic beverages, allergy, intolerance, carcinogens, saccharides, sulphites, histamine.
Autoři:
M. Teřl; J. Chlumský 1; O. Rybníček 2
Působiště autorů:
Klinika TRN FN a LF UK, Plzeň 1Pneumologická klinika 1. LF UK a FTN s poliklinikou, Praha 2Alergologická ordinace II. dětské kliniky FN, Brno
Vyšlo v časopise:
Čas. Lék. čes. 2004; : 817-822
Kategorie:
Články
Souhrn
Alkoholické nápoje jsou potenciálním zdrojem četných zdravotních rizik. Všeobecná rizika jsou dobře známa,vyplývají především z obsahu vlastního alkoholu a jejich míra bývá přímo úměrná konzumovanému množství.Alkoholické nápoje však obsahují pestrou škálu nealkoholických složek, kterémohou být rovněž zdrojemzdravotníchrizik. Některé z těchto látek působí alergickými nebo pseudoalergickými mechanizmy a nežádoucí reakce se mohouobjevit již po malém množství nápoje. Článek podává základní přehled alkoholických nápojů, zmiňuje důležitétechnologické postupy jejich výroby a uvádí nejdůležitější výsledné komponenty jejich jednotlivých druhů. Zvláštnípozornost věnuje těm nealkoholickým složkám, které mohou být příčinou nežádoucích účinků na lidské zdraví.
Klíčová slova:
alkoholické nápoje, alergie, intolerance, kancerogeny, cukry, sulfity, histamin.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistkaČlánek vyšel v časopise
Časopis lékařů českých
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Distribuce a lokalizace speciálně upravených exosomů může zefektivnit léčbu svalových dystrofií
- Horní limit denní dávky vitaminu D: Jaké množství je ještě bezpečné?
- Nejčastější nežádoucí účinky venlafaxinu během terapie odeznívají
Nejčtenější v tomto čísle
- Sexuální asfyxie v lékařské praxi
- Alkoholové „okénko“ v širších souvislostech
- Třicet let balónkového katetru:R. Grüntzig a perkutánní balónková angioplastika
- Apolipoprotein AV a triglyceridémie