#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

43. Pracovní dny Radiofarmaceutické sekce ČSNM, Strážnice


Vyšlo v časopise: NuklMed 2022;11:58-59
Kategorie: Z akcí NM

V druhé polovině letošního května proběhl již 43. ročník „Pracovních dnů“ Radiofarmaceutické sekce ČSNM. Spolupořadatelem bylo Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Kyjov a místem konání se po osmi letech stal opět Hotel Strážnice ve stejnojmenném jihomoravském městečku.

Poslední podobnou akcí, pořádanou v třídenním rozsahu, byly XLI. pracovní dny v Koutech u Ledče nad Sázavou. Ty se konaly již před 3 lety, v roce 2019. Následující „covidová“ léta znemožnila konání dvou připravených konferencí, a tak jedinou náhradou byl jednodenní XLII. pracovní den, který proběhl v září loňského roku v Konferenčním centru ÚJV v Řeži. I vzhledem k této nucené pauze přivítala řada kolegů možnost osobního setkání v již osvědčeném prostředí. A tak jsme mohli v příjemných prostorách Hotelu Strážnice přivítat na 90 účastníků od Karlových Varů až po Košice. Ti si během tří dnů vyslechli v nově zrekonstruovaném přednáškovém sálu hotelu bohatý odborný program čítající 24 odborných a 3 fifiremní sdělení.

Vedle tradičních témat, věnovaných přípravě, kontrole a použití radiofarmak v rutinní praxi, doplněných o klinické pohledy v oblastech nukleární kardiologie, onkologie nebo neurologie, byla značná část prezentací zaměřena na perspektivní novinky v radiofarmacii. A to jak na úrovni výzkumu nových RF, která se snad jednou stanou běžnou součástí naší práce nebo při představení nových, již dostupných RF na našem trhu.

Z celé řady příspěvků kolegů z fakultních a výzkumných pracovišť, kteří nás seznámili s výsledky preklinických testování nových radiofarmak, bych rád vyzdvihl přednášku dr. Petříka z Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci. Jeho prezentace, týkající se použití 68Ga-desferrioxaminu B pro zobrazování mikrobiálních infekcí, nám přiblížila nejen metodiku značení zmíněného sideroforu, ale také výsledky preklinických zkoušek. Na jejich nadějných základech byla již zahájena pilotní klinická studie. Tato prezentace byla na závěr vyhlášena jako nejlepší sdělení celé konference.

Pohled do přednáškového sálu.
Pohled do přednáškového sálu.

Místo konání – Hotel Strážnice.
Místo konání – Hotel Strážnice.

V případě nových, u nás již dostupných RF, se o zkušenosti s aplikací 177Lu-oxodotreotidu podělil dr. Navrátil z KNM FN Olomouc. Prezentace dr. Gábora Somosiho z GE Healthcare zase přiblížila použití nového radiofarmaka – kapslí se 75Se-seltaurocholovou kyselinou (SeHCAT), určeného ke stanovení malabsorpce žlučových kyselin. Několik prezentací bylo věnováno perspektivním radionuklidům, zejména aktiniu (225Ac) a terbiu (161Tb).

V rámci diskuzního „kulatého stolu“ byla diskutována aktuální problematika značených krevních elementů v ČR. V programu nechyběly ani informace o specializačním vzdělávání radiofarmaceutů a dalších odborníků, podílejících se na přípravě radiofarmak.

V průběhu konference se uskutečnila i plenární schůze RF sekce, na které byla shrnuta činnost Rady RF sekce v končícím čtyřletém období a plány do budoucna. Jednou z priorit by měla být snaha o posílení členské základny Radiofarmaceutické sekce.

Nejen odborný program tvoří náplň konference. V rámci doprovodných akcí si mohli účastníci prohlédnout Oddělení nukleární medicíny v Kyjově, absolvovat velmi příjemnou plavbu po Baťově kanále nebo se zúčastnit společenského večera v prostorách hotelu. V pohodové atmosféře, při sklence dobrého vína, si účastníci mohli dosytosti popovídat a vynahradit si tak pauzu v osobním setkání z posledních let. O hudební kulisu se kromě místního diskžokeje postarala i cimbálová muzika Prameň, jejímž primášem je jeden z našich kolegů – mladý radiologický asistent Bc. Michal Fraňo, pracující na ONM v Kyjově.

Děkujeme všem účastníkům za účast a spolupráci. V neposlední řadě nesmím opomenout poděkování všem sponzorujícím fifirmám, bez jejichž fifinanční pomoci by nebylo možné akci uskutečnit.

Již nyní jsme začali s přípravami na další ročník a těšíme se na setkání s vámi na jaře příštího roku, s největší pravděpodobností v Hradci Králové.

text a foto: Mgr. Igor Tichý

Plavba po Baťově kanále (vpravo nahoře); společenský večer – cimbálová
muzika Prameň (vpravo dole).
Plavba po Baťově kanále (vpravo nahoře); společenský večer – cimbálová muzika Prameň (vpravo dole).


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#