#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nintedanib v léčbě pacientky s chronickým IPP s progresivním fenotypem – interaktivní kazuistika

3. 5. 2023

Intersticiální plicní procesy (IPP) představují heterogenní skupinu neinfekčních zánětlivých onemocnění, která mohou vyústit do fibrotické přestavby plic představující ireverzibilní poškození, jehož důsledkem je až chronické respirační selhání. V následující interaktivně pojaté kazuistice představíme případ pacientky se závažnými komorbiditami, zejména mnohočetným myelomem, která vyvinula IPP s progresivním fenotypem.

Intersticiální plicní procesy a aktuální možnosti jejich léčby

Modelovým příkladem progresivně fibrotického IPP je idiopatická plicní fibróza typu běžné intersticiální pneumonitidy (IPF-UIP – idiopathic pulmonary fibrosis – usual interstitial pneumonia), kde medián přežití od stanovení diagnózy činí 2–3 roky. S podobným vývojem jako u IPF, tj. s progredující fibrózou, se můžeme setkat i u dalších IPP, zejména u idiopatické nespecifické intersticiální pneumonie (iNSIP – idiopathic non-specific interstitial pneumonia), IPP asociovaných se systémovými nemocemi pojiva, IPP indukovaných léky, hypersenzitivní pneumonie, sarkoidózy a u pneumokonióz. V takovém případě hovoříme o chronickém intersticiálním plicním onemocnění s progresivním fenotypem. U nemocných s tímto postižením dochází ke zhoršování dušnosti, objevuje se krepitus, mnohdy paličkovité prsty. Při vyšetření plicních funkcí může být patrný pokles usilovné vitální kapacity (FVC) a/nebo snížení transfer faktoru (TLCO). Na HRCT progredují fibrotické změny.

S ohledem na různou etiologii a spouštěče IPP se odpověď na imunosupresivní léčbu u jednotlivých onemocnění liší. Některá z uvedených lze imunosupresivy příznivě ovlivnit (např. IPP asociované se systémovými nemocemi pojiva nebo sarkoidózu). Naopak u IPF je tato léčba nepřínosná, u dalších IPP potom může přinést alespoň částečný benefit.

Teprve vývoj antifibrotik přinesl možnost terapie ovlivňující samotnou fibrogenezi, která je společným patofyziologickým faktorem pro všechna chronická intersticiální plicní onemocnění s progresivním fenotypem. V posledních 11 letech máme k dispozici dva preparáty s antifibrotickým účinkem – pirfenidon a nintedanib. Pozitivní přínos na zpomalení poklesu FVC byl prokázán v klinických studiích u pacientů s IPF u obou těchto léčiv (pirfenidon – studie CAPACITY a ASCEND; nintedanib – studie INPULSIS). Zpomalení poklesu FVC bylo prokázáno i u pacientů se systémovou sklerodermií a přidruženým plicním postižením (studie SENSCIS) a progredujícími non-IPF IPP (studie INBUILD), kteří užívali nintedanib. Pro jinou antifibrotickou léčbu pro pacienty non-IPF IPP máme zatím jen omezená data.

Na základě těchto evidencí je v současné době pirfenidon hrazen z veřejného zdravotního pojištění v indikovaných případech u pacientů s IPF a nintedanib u pacientů s IPF nebo s jiným chronickým intersticiálním plicním onemocněním s progresivním fenotypem. K indikaci k léčbě antifibrotiky je třeba konsenzuálního rozhodnutí multidisciplinárního týmu na plicních pracovištích, která mají status Center pro diagnostiku a léčbu intersticiálních plicních procesů.

Popis případu

V následujícím sdělení prezentujeme kazuistiku pacientky, které bylo v roce 2016, tj. v době prvního vyšetření pneumologem, 58 let. Do té doby se léčila s hypofunkcí štítné žlázy vyžadující substituční terapii, 5 let byla sledována pro osteoporózu a vertebrogenní algický syndrom krční páteře.

V únoru 2016 jí byl diagnostikován mnohočetný myelom IgG kappa, s mnohočetným postižením skeletu (kompresní fraktury Th2, Th12, L1, L2, lebka, humery, klíční kosti), v červnu 2016 podstoupila vertebroplastiku dvou bederních obratlů. Od února do června 2016 byla léčena 4 cykly kombinace VTD – bortezomib, thalidomid, dexamethason. Koncem června 2016 jí byl aplikován cyklofosfamid 2,5g/m2 jako mobilizace před zamýšlenou autologní transplantací krvetvorných buněk, která nakonec nebyla realizována. Pacientka byla tehdy 3 roky exkuřačkou, kouřila od 20 do 55 let 6–10 cigaret/den. Žije v suchém rodinném domě, zvířata nemá, zvláštní koníčky nepěstuje, byla již několik let v domácnosti, předtím pracovala jako švadlena. Dlouhodobě užívala levothyroxin, vitamin D3 a pro vertebrogenní bolesti fentanylové náplasti.

Během hospitalizace na hematologii před zamýšlenou autologní transplantací krvetvorných buněk koncem června 2016 si pacientka stěžovala na nově vzniklou námahovou dušnost, intermitentně byla hypoxemická, s nejnižší saturací krve kyslíkem (SpO2) 84 %. Bylo provedeno funkční vyšetření plic s následujícím výsledkem: RV 91 % náležitých hodnot (n. h.), FVC 48 % n. h., jednosekundová vitální kapacita plic (FEV1) 1,18 l, tj. 58 % n. h., poměr FEV1/FVC 84 %, TLCO 36 % n. h. a HRCT hrudníku s retikulacemi s maximem v subpleurálních oblastech a denzitami mléčného skla patrnými ve všech plicních lalocích (viz obr. 1a–c). Poslechový nález nad plícemi byl v té době fyziologický, nebyly přítomné paličkovité prsty.

Obr. 1a
Obr. 1a

Obr. 1b
Obr. 1b

Obr. 1c
Obr. 1c

#113

Jako další diagnostický krok jsme provedli bronchoskopii s bronchoalveolární laváží (BAL) a transbronchiální biopsií (TBB) ze středního laloku vpravo. Odeslali jsme panel protilátek v krvi zaměřený na vyšetření autoimunit a systémových nemocí pojiva (systémový lupus erythematodes, revmatoidní artritidu, Sjögrenův syndrom, systémovou sklerodermii a vaskulitidy), který byl negativní.

#120

Výsledek vyšetření TBB přinesl následující: Plicní tkáň s přítomností mírně rozšířených fibrotizovaných intraalveolárních sept peribronchiálně prakticky difuzně, s mírným chronickým vezikulárním emfyzémem, vazivo je různého stáří, od vyzrálého až po čerstvá myxoidně vyhlížející pásma s přítomností fibroblastů, která se však nalézají zejména peribronchiolárně a nemají obraz fibroblastových hnízd, spíše peribronchiolární organizace zánětlivých změn. V sousedství pak organizace fibrinu, kulatobuněčná celulizace a jen mírné ložiskové zmnožení alveolárních makrofágů. Sliznice a stěna bronchiolů je přiměřená. Cévy mají obvyklou stěnu. Morfologii sarkoidózy ani nádorovou infiltraci jsme nepozorovali.

Závěr: Obraz NSIP-like změn, který může souviset s klinikem udávanou léčbou myelomu. Nezaznamenáváme diagnostické známky idiopatické fibrózy. Vhodné vyloučit autoimunitní onemocnění, které u těchto změn patří k diferenciální diagnostice.

Informace o pneumotoxicitě léků aplikovaných v léčbě mnohočetného myelomu u naší pacientky jsme vyhledávali zejména v databázi na webu http://pneumotox.com. Bortezomib i thalidomid jsou hodnoceny rizikovým stupněm 2, tzn. existuje 10–50 literárních zdrojů týkajících se jejich pneumotoxicity – jedná se především o akutní difuzní plicní infiltráty a intersticiální pneumonitidy. Cyklofosfamid je v rizikové třídě 4, tzn. má 100–200 referencí. Dávka cyklofosfamidu, která byla aplikována naší pacientce, je však relativně nízká v porovnání s jinými indikacemi.

#115

Vzhledem k osteoporóze pacientky a její relativně nízké tělesné hmotnosti jsme léčbu zahájili nižší dávkou systémových kortikosteroidů, a sice methylprednisolonem 24 mg/24 hod. per os. Postupně jsme dávku snižovali až do úplného vysazení po 5 měsících. Klinický stav pacientky se stran dušnosti vylepšil, byla setrvale normoxemická, schopná běžných činností, pouze při chůzi do kopce nebo rychlejší chůzi dušná. Kontrolní vyšetření plicních funkcí prokázalo nárůst FVC o 26 % n. h. (48 → 74 % n. h.) a zlepšení TLCO o 14 % n. h. (36 →50 % n. h.).

Po dobu dalších 4 let se klinický stav neměnil, plicní funkce byly stabilní, docházelo pouze k pomalému poklesu TLCO. Za 2 roky od zahájení léčby kortikoidy v červenci 2019 jsme provedli kontrolní HRCT hrudníku, kde byla patrná mírná progrese fibrotických změn, plicní funkce byly stacionární: RV 93 % n. h., FVC 80 % n. h., FEV1 1,41 l, tj. 77 % n. h., FEV1/FVC 80 %; byl patrný pouze pokles TLCO z 50 na 42 % n. h. K výraznému zhoršení dochází po 4,5 roku od ukončení léčby kortikosteroidy. Progreduje námahová dušnost, pacientka se zadýchává po ujití 50 metrů, objevuje se krepitus nad plicními bazemi a paličkovité prsty. Klidově je nadále normoxemická. Vyšetřením plicních funkcí zjišťujeme zachovanou FVC 83 % n. h., ale signifikantní pokles TLCO na 33 % n. h.

Na kontrolním HRCT je patrná výrazná progrese fibrotických změn, které mají charakter tlustostěnných cyst, místy až voštinovité přestavby, a jsou lokalizovány s maximem subpleurálně ve všech plicních lalocích; současně jsou patrné i změny charakteru GGO (viz obr. 2a–c). Autoimunitní screening je znovu negativní.

Onemocnění má charakter chronického intersticiálního plicního onemocnění s progresivním fenotypem. Pro tento typ postižení je od února 2020 v rámci EU schválena antifibrotická léčba nintedanibem (u nás s úhradou z veřejného zdravotního pojištění od prosince 2021).

Obr. 2a
Obr. 2a

Obr. 2b
Obr. 2b

Obr. 2c
Obr. 2c

#116

Na základě multidisciplinárního semináře plicního pracoviště, jehož součástí je centrum pro diagnostiku a léčbu IPP, je stav posouzen jako chronické intersticiální plicní onemocnění s progresivním fenotypem, které je indikované k léčbě nintedanibem. Jeho podávání bylo zahájeno v dávce 150 mg 2× denně. Pacientku jsme upozornili na nejčastěji se vyskytující nežádoucí účinky.

#117

Pacientka od počátku toleruje léčbu dobře, žádné nežádoucí účinky se v průběhu prvních 2 měsíců ani později nevyskytly.

#118

Při kontrole po 5 měsících léčby se pacientka cítí relativně dobře, námahová dušnost neprogreduje, plicní funkce jsou stacionární. Od nasazení léčby prodělala 1× virózu se subfebriliemi, rýmou, faryngitidou a kašlem. Vývoj plicních funkcí ve sledovaném období je patrný z tab. 1.

Tab. 1  Vývoj plicních funkcí u pacientky ve sledovaném období

Sledovaný parametr

7/2016,
před KS

11/2016,
po půlroce KS

1/2019

6/2021

5/2022,
po 5 měsících nintedanibu

RV (% n. h.)

91

93

97

93

90

FVC (% n. h.)

48

74

86

83

86

FEV1 (l)

1,18

1,5

1,63

1,51

1,56

FEV1 (% n. h.)

58

74

77

73

84

FEV1/FVC

84

83

78

79

79

MEF (% n. h.)

50

52

41

58

PEF (% n. h.)

70

80

63

71

TLCO (% n. h.)

36

50

41

33

38

Pozn.: KS – kortikosteroidy.

Shrnutí a diskuse

Závěrem lze celou kazuistiku shrnout následovně: U 58leté pacientky s nově diagnostikovaným mnohočetným myelomem se přibližně půl roku po stanovení diagnózy a po 4 cyklech protinádorové léčby začala rozvíjet námahová dušnost, na HRCT byl patrný obraz intersticiálního procesu s počínající fibrózou a současně probíhající alveolitidou, funkčně dominovala porucha difuze. Na základě TBB a diferenciálně diagnostické rozvahy jsme se přiklonili k závěru, že se jednalo o proces indukovaný protinádorovými léky. Vyloučili jsme autoimunitní onemocnění i sarkoidózu; hypersenzitivní pneumonie není dle klinického a CT nálezu pravděpodobná.

Léčba systémovými kortikoidy ve střední dávce po dobu 5 měsíců vedla k subjektivnímu i funkčnímu zlepšení a stabilizaci klinického stavu, nicméně pomalá progrese fibrózy byla patrná z kontrolního HRCT po 2 letech a postupného poklesu TLCO. Po 4,5 roce došlo k výraznému zhoršení dušnosti, rozvoji paličkovitých prstů, dalšímu poklesu TLCO a výrazné progresi fibrotických změn na HRCT. Onemocnění má charakter fibrotického typu nespecifické intersticiální pneumonie. Multidisciplinárním seminářem jsme nález vyhodnotili jako chronické intersticiální plicní onemocnění s progresivním fenotypem splňující indikační kritéria k zahájení antifibrotické léčby nintedanibem.

Na místě jsou jistě úvahy o transplantaci plic, limitujícími okolnostmi jsou ovšem osteoporóza a mnohočetný myelom, který je již od roku 2016 bez léčby a dle ošetřující hematoložky v remisi. Vzhledem k dobré kvalitě života a plné sebeobslužnosti pacientky bude třeba tuto eventualitu zodpovědně vyhodnotit.

  

MUDr. Hana Bartáková
I. klinika tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN v Praze

  

Literatura:

1. Raghu G, Remy-Jardin M, Richeldi L et al. Idiopathic pulmonary fibrosis (an update) and progressive pulmonary fibrosis in adults: an official ATS/ERS/JRS/ALAT clinical practice guideline. Am J Respir Crit Care Med 2022; 205 (9): e18–e47, doi: 10.1164/rccm.202202-0399ST.

2. Šterclová M. Definice progredujících fibrotizujících intersticiálních plicních procesů a přístup k nemocnému. Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP, 2020. Dostupné na: www.pneumologie.cz/upload/1604345073.0627.pdf

3. Vašáková M., Šterclová M. Idiopatická plicní fibróza (doporučený postup pro diagnózu, léčbu a sledování – 2. aktualizace). Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP, 2019. Dostupné na: www.pneumologie.cz/upload/1480186288.pdf

4. Doubková M, Skřičková J. Intersticiální plicní postižení a systémová onemocnění pojiva. Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP, 2021. Dostupné na: www.pneumologie.cz/upload/1387287432.pdf

5. Noble PW et al.; CAPACITY Study Group. Pirfenidone in patients with idiopathic pulmonary fibrosis (CAPACITY): two randomised trials. Lancet 2011; 377 (9779): 1760–1769, doi: 10.1016/S0140-6736(11)60405-4.

6. King TE jr. et al.; the ASCEND Study Group. A phase 3 trial of pirfenidone in patients with idiopathic pulmonary fibrosis. N Engl J Med 2014; 370: 2083–2092, doi: 10.1056/NEJMoa1402582.

7. Distler O et al.; SENSCIS Trial Investigators. Nintedanib for systemic sclerosis-associated interstitial lung disease. N Engl J Med 2019; 380: 2518–2528, doi: 10.1056/NEJMoa1903076. 

8. Flaherty KR et al.; INBUILD Trial Investigators. Nintedanib in progressive fibrosing interstitial lung diseases. N Engl J Med 2019; 381 (18): 1718–1727, doi: 10.1056/NEJMoa1908681.

9. Richeldi L et al.; INPULSIS Trial Investigators. Efficacy and safety of nintedanib in idiopathic pulmonary fibrosis. N Engl J Med 2014; 370 (22): 2071–2082, doi: 10.1056/NEJMoa1402584.

10. SPC Ofev. Dostupné pod tímto odkazem



Štítky
Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Radiodiagnostika Revmatologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Progredující fibrotizující intersticiální plicní procesy
Autoři: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D., MUDr. Ladislav Lacina, MUDr. Ivana Janíčková, prim. MUDr. Lucie Valentová Bartáková

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#