#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv zvýšeného příjmu sacharidů v dietě na hladinu glykemie u pacientů v následné péči


The effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care

Loss of body muscle is especially common in hospitalized elderly people. At the same time, type 2 diabetes is common in these patients with a recommended reduction in dietary carbohydrate intake. However, carbohydrate intake is necessary to induce an anabolic situation and subsequent improvement of the patient‘s condition during recovery; on the other hand, it is limited in the elderly due to the fear of decompensation. The aim of our prospective study was to determine to what extent increased carbohydrate intake affects the 24-hour glycaemic profile in elderly patients with type 2 diabetes admitted to aftercare beds. Fourteen type 2 diabetic patients were enrolled in this prospective study. During the first week, they received a standard hospital diabetic diet containing 250 g of carbohydrate. In the following week, 50 g of maltodextrin was added to each main meal - the total carbohydrate intake was 400 g per day. For both weeks, patients‘ blood glucose was monitored using a subcutaneous sensor. The addition of 150 g of maltodextrin led to rises in glycaemia after its administration. This rise was most pronounced in the first half of the week (days 1 to 3). There was a decrease in glycaemia in the subsequent period. No patient required a change in diabetic treatment, nor was there any decompensation. Our study suggests that carbohydrate restriction should be re-evaluated, especially in the elderly who need nutritional support.

Keywords:

geriatric patient – Carbohydrates – insulin resistance – anabolism


Autoři: Marie Tichá 1;  Ondřej Sobotka 1;  Petr Adámek 2;  Lenka Poláková 2;  Markéta Kubíčková 1;  Luboš Sobotka 1
Působiště autorů: III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové 1;  Levitovo centrum následné péče, Hořice 2
Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 3: 105-108
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Ztráta tělesné svaloviny je častá zejména u hospitalizovaných seniorů. Současně je u těchto nemocných častý výskyt diabetu 2. typu s doporučeným snížením příjmu sacharidů v dietě. Příjem sacharidů je však potřebný pro navození anabolické situace a následné zlepšení stavu pacienta během rekonvalescence; na druhé straně je u seniorů omezen vzhledem k obavě z dekompenzace. Cílem naší prospektivní studie bylo zjistit, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů 24hodinový glykemický profil u nemocných seniorů s diabetem 2. typu hospitalizovaných na lůžkách následní péče. Do prospektivní studie bylo zařazeno 14 diabetiků 2. typu. Během prvního týdne dostávali standardní nemocniční diabetickou dietu obsahující 250 g sacharidů. V následujícím týdnu bylo ke každému hlavnímu jídlu přidáno 50 g maltodextrinu – celková dávka sacharidů byla 400 g denně. Po oba týdny byla u nemocných monitorována glukózovým senzorem Enlite zavedeným do podkoží. Přidání 150 g maltodextrinu vedlo ke vzestupům glykemie po jeho podání. Tento vzestup byl nejvíce vyjádřen v první polovině týdne (den 1 až 3). V následném období došlo k poklesu glykemií. U žádného nemocného nebylo nutné měnit léčbu diabetu ani nedošlo k jeho dekompenzaci. Naše studie svědčí o tom, že restrikce sacharidů by měla být přehodnocena, zejména u seniorů, kteří potřebují nutriční podporu.

Klíčová slova:

geriatrický pacient – inzulinová rezistence – sacharidy – anabolismus

Úvod

Pozitivní bilance energie a energetických substrátů je nezbytnou podmínkou k růstu, regeneraci nebo rekonvalescenci. Zejména u skupiny starších jedinců, kteří se potřebují dokonale zotavit z prodělaného akutního onemocnění, je pozitivní energetická bilance nezbytná. Podání sacharidů je potřebné pro navození anabolismu a regenerace, což souvisí i s tím, že glukóza je nejen zdroj energie, ale i stavební jednotka, zdroj redukčních ekvivalentů pro anabolické reakce nebo antioxidant.(1) Na celotělové úrovni je anabolická reakce možná pouze v případě, že je respirační kvocient jedince v celkovém anabolismu vyšší než respirační kvocient přijaté stravy. To se však děje pouze v případě, že je významná část stravy tvořena glycidovou složkou, neboť glukóza je pro velkou část buněk substrátem nezbytným pro zajištění anabolických procesů.(2)

Na tento jev se v současnosti často zapomíná, přestože byl popsán již téměř před 100 lety. Ve 20. letech minulého století byla potřeba neoxidativního metabolismu glukózy pro anabolické procesy popsána u nádorových tkání Ottem Warburgem, který pozoroval v nádorových buňkách glykolýzu i při přítomnosti kyslíku (jev zvaný aerobní glykolýza). Profesor Crabtree současně popsal skutečnost, že k aerobní glykolýze dochází i v rychle se dělících tkáních nenádorového původu.(3) U obratlovců vede anaerobní glykolýza k tvorbě redukčních ekvivalentů ve formě NADPH a metabolitů (především laktátu), které jsou mimo jiné využity ke zpětné syntéze glukózy.(4) Tímto způsobem dochází k tvorbě redukčních ekvivalentů nezbytných pro syntetické a anabolické děje.(5) Kromě laktátu je podobným způsobem využíván i alanin. Uvedený proces (glykolýza s následnou zpětnou syntézou glukózy) se nazývá Coriho cyklus, který je rovněž znám již 100 let. V případě nedostatku glycidů v dietě a při anabolických nárocích pak může docházek ke snížené oxidaci glukózy, která se projeví inzulinovou rezistencí.(6)

Uvedená situace umožňuje zatím nestandardní, ale do značné míry logické vysvětlení, které může vycházet z předpokladu, že glukóza není pouhým primárním zdrojem energie (tedy zdrojem pro syntézu ATP), ale hraje v metabolismu především úlohu stavebního substrátu a zdroje redukčních ekvivalentů.(1) Pokud tento předpoklad alespoň částečně platí, pak by příjem glycidů v dietě u nemocných s inzulinovou rezistencí měl být vyšší, než jsou současná doporučení. To by mohlo vysvětlit pozitivní vliv podání sacharidů před operací na následnou pooperační inzulinovou rezistenci.(7)

Problém správné dávky glycidů v dietě je zřejmý zejména u seniorské populace, u níž je velmi častá inzulinová rezistence anebo diabetes 2. typu, a tudíž je doporučováno omezení sacharidů v dietě.(8) Dosud však nebyla jednoznačně odpovězena otázka, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů v dietě hladinu krevní glukózy, sledovanou kontinuálně u starších jedinců dlouhodobě hospitalizovaných za účelem hojení ran nebo zahájení svalové a pohybové rehabilitace. Odpověď na tuto otázku by pomohla optimalizovat dietní režim u těchto nemocných a zlepšit výsledky rehabilitační terapie.

Metodika

Prospektivní studie byla provedena u skupiny diabetiků 2. typu hospitalizovaných v Levitově centru následné péče v Hořicích za účelem hojení chronických ran a zlepšení soběstačnosti. Soubor pacientů byl tvořen 14 diabetiky. Do studie nebyli zařazeni nemocní s akutní dekompenzací diabetu (glykemie nad 24 mmol/l), imobilní pacienti, pacienti s těžkou demencí (MMSE pod 15 bodů) ani nemocní v terminální fázi onemocnění.

Hladina glykemie byla kontinuálně monitorována podkožním čidlem Enlite – Medtronic. Během prvního týdne dostávali nemocní běžnou diabetickou nemocniční stravu obsahující 250 g glycidů. Následující týden obdrželi navíc dávku sacharidů ve formě maltodextrinu v množství 15–30 glukózových jednotek (Fantomalt – Nutricia). Maltodextrin byl podáván v celkové dávce 150 g denně ve třech dávkách po 50 g. Každá dávka byla podána bezprostředně po každém hlavním jídle, a to po snídani v 7.00 h, po obědě v 11.30 h a po večeři v 17.30 h. Hladina glykemie v kapilární krvi byla měřena glukometrem vždy před každým hlavním jídlem; tato hodnota byla podkladem pro kalibraci hodnot měřených podkožním čidlem. Kontinuální hladiny glykemie byly sledovány jak v období kontrolním, tak v době, kdy byl podáván maltodextrin.

Výsledky

Přidání sacharidů k dietě vedlo je zvýšení glykemie bezprostředně po hlavním jídle. Signifikantně však neovlivnilo hladinu glykemií v nočním období a období před večeří (graf 1 a 2). Na grafech je zaznamenána změna hladiny glykemie v závislosti na příjmu sacharidů v průběhu šesti dnů, kdy v druhé polovině týdne (graf 2) vidíme menší změnu hodnot průměrné glykemie snímané podkožním senzorem. Tento jev by mohl svědčit pro skutečnost, že doplnění sacharidů k diabetické dietě postupně snížilo inzulinovou rezistenci u sledovaných nemocných.

Graf 1. Průměrná denní glykemie během prvních tří dnů (den 1–3) u nemocných, kteří dostávali kontrolní běžnou diabetickou dietu (kontrola) a následující týden dietu obohacenou o 150 g maltodextrinu
Průměrná denní glykemie během prvních tří dnů (den 1–3) u nemocných, kteří dostávali kontrolní běžnou diabetickou dietu (kontrola) a následující týden dietu obohacenou o 150 g maltodextrinu

Graf 2. Průměrná denní glykemie během dalších tří dnů (den 4–6) u nemocných, kteří dostávali kontrolní běžnou diabetickou dietu (kontrola) a následující týden dietu obohacenou o 150 g maltodextrinu
Průměrná denní glykemie během dalších tří dnů (den 4–6) u nemocných, kteří dostávali kontrolní běžnou diabetickou dietu (kontrola) a následující týden dietu obohacenou o 150 g maltodextrinu

Diskuse a závěr

Podle současných doporučení bývá u pacientů s diabetem 2. typu redukováno množství sacharidů, a to i přes skutečnost, že právě sacharidy navozují anabolické děje potřebné pro buněčné dělení, reparaci tkání, modifikaci oxidačních a redukčních reakcí, průběh zánětu a zlepšování svalové síly.(9) Při těchto dějích však převažuje neoxidativní metabolismus glukózy, který se při nedostatku glukózy může projevit jako inzulinová rezistence.(6) Pokud by byl příjem sacharidů dostatečný, může být glukóza metabolizována metabolickými cestami, které vedou ke vzniku laktátu i v přítomnosti kyslíku (součást Coriho cyklu), stejně jako může být zcela oxidována za vzniku vody, kysličníku uhličitého a ATP.

Vzhledem k tomu, že zásoby sacharidů jsou v lidském organismu omezené a potřeba glukózy je pro neoxidativní cesty esenciální, je neoxidativní metabolismus glukózy a následná glukoneogeneze v játrech a částečně v ledvinách Coriho cyklem prioritní. Snížená oxidace glukózy, která se projevuje jako inzulinová rezistence, je však často důvodem k jejímu omezení v dietě. To pak může situaci zhoršovat, zejména u nemocných, kteří vyžadují nutriční podporu a v důsledku inzulinové rezistence je u nich dávka sacharidů snížena. Důsledkem může být větší ztráta svaloviny a výraznější sarkopenie.(10)

První výsledky naší práce výše uvedený předpoklad podporují a naznačují, že zvýšený příjem sacharidů může mít pozitivní vliv na inzulinovou rezistenci. To podporují i práce popisující pozitivní vliv glukózy na inzulinovou rezistenci u chirurgických nemocných.(7,11) K podobnému závěru jsme došli u těžce nemocných jedinců, kteří byli hospitalizováni na naší jednotce intenzivní péče.(12)

Na základě výše uvedeného lze předpokládat, že zvýšení příjmu sacharidů na úroveň potřebnou pro hojení ran nebo zlepšení soběstačnosti nepovede u nemocných s inzulinovou rezistencí k závažnější dekompenzaci diabetu.

MUDr. Marie Tichá

​​​​​​

Promovala v roce 2019 na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v oboru všeobecného lékařství. Od téhož roku pracuje jako sekundární lékařka na III. interní gerontometabolické klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové. V roce 2020/2021 zahájila doktorské studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové se zaměřením na metabolickou péči.

Korespondenční adresa:

MUDr. Marie Tichá
III. interní gerontometabolická klinika
LF UK a FN Hradec Králové
Sokolská 581
Hradec Králové

e-mail: marie.ticha@fnhk.cz


Zdroje
  1. Sobotka L, Sobotka O. The predominant role of glucose as a building block and precursor of reducing equivalents. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2021; 24: 555–562.
  2. Soeters PB, Shenkin A, Sobotka L, et al. The anabolic role of the Warburg, Cori-cycle and Crabtree effects in health and disease. Clin Nutr 2021.
  3. Hammad N, Rosas-Lemus M, Uribe- -Carvajal S, et al. The Crabtree and Warburg effects: Do metabolite- -induced regulations participate in their induction? Biochim Biophys Acta 2016; 1857: 1139–1146.
  4. Xiao W, Wang RS, Handy DE, Loscalzo J. NAD(H) and NADP(H) Redox Couples and Cellular Energy Metabolism. Antioxid Redox Signal 2018; 28: 251–272.
  5. Cho ES, Cha YH, Kim HS, et al. The Pentose Phosphate Pathway as a Potential Target for Cancer Therapy. Biomol Ther (Seoul) 2018; 26: 29–38.
  6. Petersen MC, Shulman GI. Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance. Physiol Rev 2018; 98: 2133–2223.
  7. Noba L, Wakefield A. Are carbohydrate drinks more effective than preoperative fasting: A systematic review of randomised controlled trials. J Clin Nurs 2019; 28: 3096–3116.
  8. Barazzoni R, Deutz NEP, Biolo G, et al. Carbohydrates and insulin resistance in clinical nutrition: Recommendations from the ESPEN expert group. Clin Nutr 2017; 36: 355–363.
  9. Berger MM, Pantet O, Jacquelin- -Ravel N, et al. Supplemental parenteral nutrition improves immunity with unchanged carbohydrate and protein metabolism in critically ill patients: The SPN2 randomized tracer study. Clin Nutr 2019; 38: 2408–2416.
  10. Soeters MR, Soeters PB. The evolutionary benefit of insulin resistance. Clin Nutr 2012; 31: 1002–1007.
  11. Nygren J, Thorell A, Ljungqvist O. Preoperative oral carbohydrate therapy. Curr Opin Anaesthesiol 2015; 28: 364–369.
  12. Skorepa P, Sobotka O, Vanek J, et al. The Impact of Glucose-Based or Lipid-Based Total Parenteral Nutrition on the Free Fatty Acids Profile in Critically Ill Patients. Nutrients 2020; 12.

Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#