#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.
Působiště autorů: III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 3: 101
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,


připravit letní číslo našeho časopisu bylo pro mne příjemné v tom, že všichni autoři byli i přes prázdninové období ochotni publikovat. Oproti minulému období, kdy jsme byli všichni vytíženi péčí o nemocné s covidem-19, jsme našli témata, která vás jistě zaujmou. Aktuální číslo zahrnuje tematickou různorodost, typickou pro obor geriatrie. Mým záměrem bylo připomenout spolupráci, kterou jsme v minulém období započali, a doufám, že v ní budeme nadále pokračovat.

Věřím, že vás zaujme článek popisující užití nových testů k vyšetření paměti u suspektních poruch. Jedná se o dva inovativní a původní české testy – Amnesia Light and Brief Assessment (ALBA) a test Pojmenování obrázků a jejich vybavení (POBAV). Autor výstižně obohatil text řadu kazuistik. Článek je doplněn informací o časové náročnosti vyšetření poruchy kognice cestou různých odborností. Potěšujícím zjištěním je, že se geriatr svým pacientům věnuje nejen z pohledu poruchy paměti, ale i po stránce ostatních komorbidit, které mohou souviset s poruchou mikrocirkulace v mozku. Logicky je tím vyšetření časově náročnější. Další práce přináší trochu netradiční pohled na souvislost příjmu sacharidů u seniorů a hladiny glykemie. Striktní omezení sacharidů bylo dříve nutností z důvodu nedostatečné efektivity terapie. To dnes již plně neplatí, neboť s využitím současných léčebných možností diabetu nemusí při rozumné konzumaci sacharidů docházet ke zvýšení glykemie. Autoři zdůrazňují tuto skutečnost především u seniorů vyžadujících nutriční podporu. Problematiky covidu-19 a vakcinace seniorů se ujali slovenští autoři z bratislavského geriatrického pracoviště. Jejich analýza hodnotící vztah hospitalizace geriatrických pacientů s covidovou infekcí jasně prokazuje pozitivní vliv vakcinace u seniorské populace.

Problematiku diagnostiky a řešení nespavosti v seniorské populaci shrnuje další příspěvek. Přináší přehled základních informací o insomnii doplněných o kazuistiky. Článek vyzdvihuje potřebu komplexního přístupu k poruchám spánku včetně nezbytné kompenzace přidružených chorob a psychoterapeutického přístupu.

Na interdisciplinární přístup v geriatrické neurorehabilitaci imobilizačního syndromu se zaměřuje další článek. Téma se týká významné části pacientů s poškozením centrálního i periferního nervového systému. Zdůrazněn je význam včasné rehabilitace, a to již 24 hodin po cévní mozkové příhodě. Nelze podceňovat vliv psychické dekondice z imobility a jeho dopad například na kognitivní schopnosti, umocněný depresivitou z daného stavu. Autorka popisuje změny a možnosti ovlivnění motoriky – tolik potřebné údaje pro geriatra k zajištění požadavků v rehabilitaci. Výstižný je závěr článku, v němž autorka uvádí jako cíl rehabilitace nejen dosažení soběstačnosti, ale i redukci ošetřovatelské péče u geriatrických pacientů. Osobně vidím mezioborovou spolupráci u těchto pacientů jako zcela zásadní.

V posledním příspěvku jsem si dovolila přinést ohlédnutí za jarním Celostátním gerontologickým kongresem v Hradci Králové. Snažili jsme se poskytnout přehled projektů, které byly započaty i v tak složitém období, jakým byla pandemie covidu-19. Opět se kongres netýkal pouze nás geriatrů, ale snažil se vyzdvihnout význam interdisciplinárního pohledu a mezioborové kooperace. S podobným záměrem probíhají i přednáškové aktivity, jako je projekt PARTNERSTVÍ, zdůrazňující specifický mezioborový pohled na péči o geriatrického pacienta. O projektu rovněž informujeme v tomto čísle.

Zároveň bych chtěla zaměřit vaši pozornost k webovým stránkám naší odborné společnosti (https://www.cggs.cz/), na nichž průběžně informujeme o důležitých projektech, doporučených postupech, akcích pod gescí společnosti apod. Zmínit lze například Projekt na podporu geriatrických ambulancí, který dle našeho názoru představuje významný předěl v péči o geriatrické pacienty.

Další číslo je tedy na světě a já věřím, že přinese užitek a inspiraci nejen geriatrům.

Do nadcházejícího období si přejme další zajímavé příspěvky a z hlediska péče co nejméně covidových pacientů.

Klidné babí léto přeji všem čtenářům i autorům,

MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.

III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové

 


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#