#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kurz „Chirurgie kůže hlavy a krku pro pokročilé“


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 72, 2023, No. 1, pp. 45.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

26. 1. 2023, Hradec Králové

Prostory Anatomického ústavu Lékařské fakulty v Hradci Králové byly dne 26. 1. 2023 místem konání kurzu věnovaného chirurgii kůže hlavy a krku (obr. 1). Organizátory vzdělávací akce byly Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP, Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF a FN Hradec Králové, Ostrava, Brno a Pardubice. Lektoři kurzu (prof. Chrobok, prof. Komínek, doc. Gál, doc. Školoudík, MUDr. Vodička a MUDr. Mejzlík) provázeli účastníky kurzem sestávajícím z přednášek a praktického nácviku chirurgických technik. Mladí asistenti hradecké ORL kliniky zajistili demonstrační přenosy jednotlivých chirurgických výkonů na lektorském pitevním stole technikou firmy Karl Storz.

Obr. 1. Účastníci kurzu.
Fig. 1. Course participants.
Účastníci kurzu.<br>
Fig. 1. Course participants.

V úvodu proběhly teoretické přednášky: Nástroje, šicí materiály a typy stehů, Místní laloky a Pozitivní okraj. Nosnou částí kurzu byla část praktická. Účastníci na prasečích hlavách postupně procvičili excize nádorů kůže a krytí různými typy laloků na tváři, nose, uchu a rtu. Praktická část byla zakončena nácvikem amputace boltce a exenterace očnice. V odpolední teoretické části byly demonstrovány kazuistiky z pracovišť lektorů.

Kurz byl organizován ve spolupráci s firmou Ethicon, Johnson-Johnson, s. r. o., která také zajistila ukázku použití hemostatických materiálů na krvácející ledvině.

Kurz byl cílen nejen na ORL lékaře, ale i na lékaře dalších chirurgických oborů. Hlavním cílem bylo seznámit frekventanty s chirurgií kožních nádorů a krytí vzniklých defektů.

Vlastní kurz byl skvělou ukázkou úzké spolupráce teoretiků a kliniků Lékařské fakulty v Hradci Králové. Poděkování za podporu a spolupráci patří přednostům ústavů anatomie a fyziologie MUDr. Petru Hájkovi, Ph.D., a doc. MUDr. Ottu Kučerovi, Ph.D. Budeme se těšit na příští společný kurz 25. ledna 2024.

Viktor Chrobok, Lukáš Školoudík

viktor.chrobok@fnhk.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#