#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Důležitost adherence při depresivním onemocnění

Předpokládaný čas: 120 minut
Ohodnoceno: 3 kredity ČLK, 2 kredity SLK, 1 kredit SLK. Akreditováno SNP
Datum publikace: 1. 5. 2024
Pro možnost absolvování on-line kurzu je třeba se přihlásit.

Podmínky splnění

3 kredity ČLK – absolvování na min. 80 % max. 3 pokusy 2 kredity SLK – absolvování na min. 80 % max. 1 pokus 1 kredit SLK – absolvování na min. 60 % max. 1 pokus 0 kreditů SNP – absolvování na min. 80 % max. 99 pokusů
Jak uplatnit kredity?

Úvod ke kurzu

Problematika adherence k léčebným opatřením je důležitým tématem u řady chronických onemocnění včetně psychiatrických. K těm, s nimiž se setkáváme nejběžněji, a zároveň mají značný společenský i individuální dopad, samozřejmě patří depresivní porucha. V pestré paletě antidepresiv sice lékaři mají účinné farmakoterapeutické nástroje, nicméně tím také vzrostl význam pravidelného užívání předepsané léčby. Deprese samotná je navíc jednou z hlavních bariér adherence k užívání medikace jako takové, tím pádem i léčiv souběžně předepisovaných kvůli dalším onemocněním. V managementu péče o pacienta s depresivní poruchou je tedy důležité brát v potaz rizika a dopady neadherence k léčbě, ale také znát možnosti zlepšení adherence.

Následující kurz má proto za cíl prohloubit znalosti o adherenci a příbuzných pojmech, popsat fáze a způsoby měření adherence, shrnout dopady depresivní poruchy na pacienta včetně důsledků neadherence k antidepresivní léčbě, zdůraznit faktory ovlivňující adherenci a nabídnout možné strategie jejího zlepšení u této specifické skupiny nemocných. Za tímto účelem se opírá o výsledky a doporučení řady studií i dalších odborných prací. Jako celek je text velmi přínosný pro každodenní klinickou praxi − může pozitivně přispět k edukaci psychiatrů, napomoci ke zlepšení kvality péče a následně i kvality života pacientů.


Autor kurzu: 
MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.
Odborná garance: MUDr. Jana Hořínková
Partneři sekce
angelini


Partner kurzu: Angelini
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#