#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Robotická pankreatická chirurgie v České republice – první zkušenosti


Robotic pancreatic surgery in the Czech Republic – first experiences

Robotic surgery is experiencing considerable development across surgical disciplines worldwide. The increasing number of robotic centres, as well as the expansion of the spectrum of robotically assisted minimally invasive procedures contribute to the increase in the number of performed procedures. Compared to laparoscopy or open surgery, robotic surgery offers several advantages, while maintaining adequate safety and oncological radicality of the operations. Pancreatic surgery is currently a hot topic in robotic surgery worldwide. Czech Republic is also following this trend. Robotic surgery is gradually being introduced to established pancreatic centres. The Department of Surgery of the 2nd Faculty of Medicine of Charles University and the Central Military Hospital in Prague ranks among the pioneers of this industry. In this communication, we present a summary of our first experiences with robotic pancreatic surgery.

Keywords:

robotic pancreatic surgery – miniinvasive surgery – robotic surgery – robotic pancreatoduodenectomy – robotic distal pancreatectomy


Autoři: M. Rousek ;  P. Záruba ;  R. Pohnán
Působiště autorů: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN-VFN v Praze
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2024; 78(2): 165-169
Kategorie: Gastrointestinální onkologie
doi: https://doi.org/10.48095/ccgh2024165

Souhrn

Robotická chirurgie zažívá celosvětově mimořádný rozvoj napříč operačními obory. Ke zvyšování počtu provedených výkonů přispívá rostoucí počet robotických center i rozšiřování spektra roboticky asistovaných miniinvazivních výkonů. Robotická chirurgie nabízí oproti laparoskopii či otevřenému přístupu řadu výhod, při zachování adekvátní bezpečnosti a onkologické radikality operací. Operace pankreatu jsou celosvětově aktuálně žhavým tématem robotické chirurgie. I Česká republika následuje tento trend a robotická chirurgie je postupně zaváděna do etablovaných pankreatických center. Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN-VFN v Praze se řadí mezi průkopníky tohoto odvětví. V tomto sdělení přinášíme souhrn prvních zkušeností s robotickou pankreatickou chirurgií.

Klíčová slova:

robotická pankreatické chirurgie – miniinvazivní chirurgie – robotická chirurgie – robotická pankreatoduodenektomie – robotická distální pankreatektomie

Úvod

Počátky robotické chirurgie sahají do konce 80. let 20. století [1]. V roce 1997 byl představen dosud nejrozšířenější robotický systém da Vinci [2]. První roboticky asistovaná pankreatická resekce byla provedena v roce 2003 v Ohiu [3]. V současnosti je na předních pracovištích v Evropě i ve světě prováděna robotická pankreatická chirurgie rutinně a máme k dispozici dostatek dat prokazujících jednoznačné výhody robotických operací. V České republice je prozatím robotická pankreatická chirurgie doménou jen několika málo pracovišť [4,5].

Ve srovnání s laparoskopickým přístupem dosahuje robotická distální pankreatektomie lepších perioperačních i pooperačních výsledků. V recentně publikované studii 16 předních světových pankreatických center dosahovala roboticky vedená distální pankreatektomie pětkrát nižšího rizika konverze a celkového nižšího výskytu pooperačních komplikací ve srovnání s laparoskopickým přístupem [6]. Lepší výsledky miniinvazivní levostranné pankreatektomie oproti klasické otevřené operaci byly již v minulosti prokázány randomizovanou kontrolovanou studií LEOPARD [7]. Efektivitu onkologické radikality robotických operací potvrdila v roce 2023 randomizovaná studie DIPLOMA [8]. Z těchto důvodů by u distální pankreatektomie měl být robotický přístup v budoucnu metodou volby [6].

Enukleace, tedy lokální odstranění nezhoubných ložisek, případně nádorů s nízkým maligním potenciálem (např. neuroendokrinní tumory) z parenchymu slinivky, je další mimořádně vhodná indikace k robotické chirurgii. Spojuje výhody miniinvazivního přístupu se zachováním adekvátní bezpečnosti pro pacienty [9].

Robotická pankreatoduodenektomie naproti tomu představuje po technické stránce mimořádně náročný výkon. Její zavedení do rutinní praxe je tedy o poznání složitější. Nicméně pokud je prováděna ve specializovaných vysokoobjemových centrech, jedná se o metodu bezpečně proveditelnou, která dosahuje srovnatelných a v některých ohledech lepších výsledků než otevřený přístup. To dokládá metaanalýza randomizovaných studií z roku 2022 porovnávající robotickou, laparoskopickou a otevřenou pankreatoduodenektomii. Pacienti po robotické pankreatoduodenektomii dosahovali nejnižší krevní ztráty, nejnižšího rizika výskytu evakuační poruchy žaludku i nejnižšího rizika výskytu infekcí v místě operačního výkonu. Pacienti po miniinvazivní pankreatoduodenektomii měli také statisticky významně kratší dobu hospitalizace. Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v počtu R0 resekcí či počtu odebraných uzlin. Srovnatelný byl počet pooperačních komplikací, výskyt pooperační pankreatické píštěle a výskyt závažného pooperačního krvácení. Očekávatelně dosahovalo robotické rameno studie nejdelšího operačního času [10].

Z publikovaných dat je zřejmé, že optimálních výsledků je v robotické pankreatické chirurgii dosahováno až po absolvování křivky učení a provedení nezbytného počtu výkonů. Toto minimum se také odráží v mezinárodním doporučení pro pankreatickou robotickou chirurgii [11].

Obr. 1. Robotický trenažér využívající syntetické biotkáně. Nácvik robotické konstrukce end-to-side hepatikojejunoanastomózy jednotlivými PDS stehy.
Robotický trenažér využívající syntetické biotkáně. Nácvik robotické konstrukce end-to-side hepatikojejunoanastomózy jednotlivými PDS stehy.
Fig. 1. Robotic trainer using synthetic biotissues. Training of robotic construction of end-to-side hepaticojejunoanastomosis with individual PDS sutures.

Naše dosavadní zkušenosti s robotickou pankreatickou chirurgií

Robotický trénink vedoucí k rozšíření operačního spektra o hepatopankreatobiliární, resp. pankreatickou chirurgii je několikastupňový proces, jehož cílem je plně připravit chirurga před samotným provedením prvního výkonu. Jedná se o kombinaci teoretických kurzů, klinických observací a nácvik klíčových bodů operací na trenažéru (obr. 1). Klinické observace probíhají v předních světových pankreatických centrech a přinášejí chirurgům nedocenitelné zkušenosti. Bylo nám umožněno zúčastnit se robotických operací na klinikách v Nizozemsku (Amsterdam), Německu (Hamburk) a Francii (Orleán, Štrasburk). Výsledkem přípravy je certifikace konzolového chirurga zaručující bezpečné vedení operačního výkonu v hepatopankreatobiliární oblasti.

Na naší klinice již máme zkušenosti s celým spektrem robotické pankreatické chirurgie. K únoru 2024 jsme provedli 19 robotických pankreatických resekcí a ostatních výkonů pro onemocnění slinivky. Z těchto výkonů představovaly resekční výkony 68 % (13/19). Byla provedena 4krát robotická pankreatoduodenektomie, z toho 1krát s žilní resekcí. Čtyřikrát RAMPS (radikální antegrádní modulární pankreatosplenektomie), 5krát robotická hepatikojejunoanastomóza pro stenózu žlučových cest, 1krát drenáž pankreatické pseudocysty konstrukcí pseudocysto-gastroenteroanastomózy, 1krát distální robotická pankreatektomie se splenektomií a 4krát distální robotická pankreatektomie se zachováním sleziny (tab. 1).

Míra konverze dosáhla 16 % (3/19). U dvou pacientů bylo nutno konvertovat pro nepřehledné anatomické poměry v rámci proběhlé pankreatitidy, 1krát pro miniinvazivně neošetřitelné peroperační krvácení. Klinicky významná pooperační pankreatická píštěl se rozvinula u jednoho pacienta (typ C s nutností dokončení totální pankreatekomie). Zaznamenali jsme jedno úmrtí u pacienta, který v pooperačním průběhu prodělal rozsáhlou ischemickou cévní mozkovou příhodou, nejednalo se tedy o přímou chirurgickou komplikaci operačního výkonu. Celkový počet závažných komplikací (Clavien-Dindo klasifikace 3+) dosáhl 16 % (3/19) (tab. 2).

Z našeho pohledu je robotická pankreatická chirurgie průlomová operační metoda s mimořádným potenciálem do budoucna. Ve vhodně indikovaných případech nabízí pacientům lepší pooperační výsledky než laparoskopický či otevřený výkon. Z těchto důvodů je naším cílem její další rozvoj a zvyšování počtu roboticky operovaných pacientů.

Tab. 1. Spektrum robotických pankreatických výkonů provedených na naší klinice. Tab. 1. Spectrum of robotic pancreatic procedures performed at our clinic.
Spektrum robotických pankreatických výkonů provedených na naší klinice. </br>Tab. 1. Spectrum of robotic pancreatic procedures performed at our clinic.

Tab. 2. Dosavadní výsledky robotické pankreatické chirurgie na naší klinice. Tab. 2. Current results of robotic pancreatic surgery at our clinic.
Dosavadní výsledky robotické pankreatické chirurgie na naší klinice. </br>Tab. 2. Current results of robotic pancreatic surgery at our clinic.

Diskuze

Robotická pankreatická chirurgie představuje po technické stránce jednu z nejnáročnějších oblastí miniinvazivní chirurgie. Její začlenění do rutinního spektra operačních výkonů vyžaduje absolvování nezbytné křivky učení. Zavedení robotické pankreatické chirurgie je snazší pro pracoviště a operatéry s dostatečnými zkušenostmi s laparoskopickou pankreatickou chirurgií [12]. Naše pracoviště má za sebou dvě dekády zkušeností s miniinvazivními pankreatickými operacemi, nicméně vždy je třeba dodržovat zavedený postup skládající se z postupných kroků vedoucích od jednodušších ke složitějším operačním výkonům [13]. Stejně důležitý je i nepodkročitelný minimální roční objem operovaných pacientů zajišťující dostatečnou kvalitu operačních výkonů a minimalizaci pooperační morbiditity a letality [14]. Z těchto důvodu je třeba na tomto místě opět zdůraznit nutnost centralizace pacientů.

V současné době není kontraindikací robotického výkonu ani histologicky prokázaný adenokarcinom, obezita pacienta, kontakt tumoru s portomezenterickým povodím vyžadující žilní resekci (obr. 2), stav po prodělané neoadjuvantní chemoterapii, chronická pankreatitida ani anatomické varianty v supramezokolickém cévním zásobení [15–19]. Ve všech případech je však potřeba individuálně posoudit přínos robotické chirurgie vzhledem k možným rizikům výkonu. Jednotlivé indikace by proto měly být posouzeny chirurgem s přímou zkušeností s robotickou pankreatickou chirurgií.

Úzkou mezioborovou spoluprací by bylo možné do budoucna dále navyšovat počty pacientů indikovaných k robotické chirurgii, a nabídnout tak benefity této moderní metody většímu počtu nemocných.

Obr. 2. Stav před resekcí portální žíly. Zajištěny jsou všechny přítoky portomesenterického žilního komplexu.Fig. 2. Status before portal vein resection. All tributaries of the portomesenteric venous complex are secured.
Stav před resekcí portální žíly. Zajištěny jsou všechny přítoky portomesenterického žilního komplexu.</br>Fig. 2. Status before portal vein resection. All tributaries of the portomesenteric venous complex are secured.
VP – portální žíla; VMI – dolní mesenterická žíla; VMS – horní mesenterická žíla; VL – lienální žíla

Závěr

Robotická pankreatická chirurgie představuje technicky náročnou oblast chirurgie. V rukách zkušeného týmu s dostatečně robustním ročním počtem výkonů se jedná o bezpečnou metodu s adekvátní onkologickou radikalitou, v budoucnu lze očekávat její další rozvoj.

Přestože nemocným nabízí robotická chirurgie v porovnání s laparoskopií či otevřeným přístupem řadu benefitů, není vhodná paušálně pro všechny pacienty a pro veškeré diagnózy. Indikace je třeba posuzovat individuálně, s přihlédnutím jak k benefitům, tak i k možným rizikům miniinvazivního přístupu.

Dobrá mezioborová spolupráce, s trochou nadsázky lze hovořit o pracovním mutualizmu, je klíčem ke zvýšení počtu pacientů, kterým je možné nabídnout robotickou chirurgii a benefity s ní spojené.


Zdroje

1. Kalan S, Chauhan S, Coelho RF et al. History of robotic surgery. J Robotic Surg 2010; 4 (3): 141–147. doi: 10.1007/s11701-010-0202-2.

2. George EI, Brand TC, LaPorta A et al. Origins of Robotic Surgery: From Skepticism to Standard of Care. JSLS 2018; 22 (4): e2018.00039. doi: 10.4293/JSLS.2018.00039.

3. Melvin WS, Needleman BJ, Krause KR et al. Robotic resection of pancreatic neuroendocrine tumor. J Laparoendosc Adv Surg Tech A 2003; 13 (1): 33–36. doi: 10.1089/109264203321235449.

4. Březina M, Loveček M, Klos D et al. První robotická resekce slinivky břišní v České republice. 2022 [online]. Dostupné z: https: //zezdravotnictvi.cz/zpravy/prvni-roboticka-resekce-slinivky-brisni-v-ceske-republice/.

5. Jaroščiaková S, Tvrdoň J, Hladík P et al. Robotická distální pankreatektomie − první zkušenosti. Rozhl Chir 2023; 102: 125–129. doi: 10.33699/PIS.2023.102.3.125–129.

6. Müller PC, Breuer E, Nickel F et al. Robotic Distal Pancreatectomy: A Novel Standard of Care? Benchmark Values for Surgical Outcomes From 16 International Expert Centers. Ann Surg 2023; 278 (2): 253–259. doi: 10.1097/SLA.000 0000000005601.

7. de Rooij T, van Hilst J, van Santvoort H et al. Minimally Invasive Versus Open Distal Pancreatectomy (LEOPARD): A Multicenter Patient-blinded Randomized Controlled Trial. Ann Surg 2019; 269 (1): 2–9. doi: 10.1097/SLA.00000 00000002979.

8. Korrel M, Jones LR, van Hilst J et al. Mini- mally invasive versus open distal pancreatectomy for resectable pancreatic cancer (DIPLOMA): an international randomised non-inferiority trial. Lancet Reg Health Eur 2023; 31: 100673. doi: 10.1016/j.lanepe.2023.100673.

9. Guerra F, Giuliani G, Bencini L et al. Minimally invasive versus open pancreatic enucleation. Systematic review and meta-analysis of surgical outcomes. J Surg Oncol 2018; 117 (7): 1509–1516. doi: 10.1002/jso.25026.

10. Kabir T, Tan HL, Syn NL et al. Outcomes of laparoscopic, robotic, and open pancreatoduodenectomy: A network meta-analysis of randomized controlled trials and propensity-score matched studies. Surgery 2022; 171 (2): 476–489. doi: 10.1016/j.surg.2021.07.020.

11. Liu R, Wakabayashi G, Palanivelu C et al. International consensus statement on robotic pancreatic surgery. Hepatobiliary Surg Nutr 2019; 8 (4): 345–360. doi: 10.21037/hbsn.2019.07.08.

12. Napoli N, Kauffmann EF, Perrone VG et al. The learning curve in robotic distal pancreatectomy. Updates Surg 2015; 67 (3): 257–264. doi: 10.1007/s13304-015-0299-y

13. Shyr BU, Chen SC, Shyr YM et al. Learning curves for robotic pancreatic surgery-from distal pancreatectomy to pancreaticoduodenectomy. Medicine (Baltimore) 2018; 97: e13000. doi: 10.1097/MD.0000000000013000.

14. Asbun HJ, Moekotte AL, Vissers FL et al. The Miami International Evidence-based Guidelines on Minimally Invasive Pancreas Resection. Ann Surg 2020; 271 (1): 1–14. doi: 10.1097/SLA. 0000000000003590.

15. Jones LR, Zwart MJW, Molenaar IQ et al. Robotic Pancreatoduodenectomy: Patient Selection, Volume Criteria, and Training Programs. Scand J Surg 2020; 109 (1): 29–33. doi: 10.1177/1457496920911815.

16. Kirks RC, Lorimer PD, Fruscione M et al. Robotic longitudinal pancreaticojejunostomy for chronic pancreatitis: Comparison of clinical outcomes and cost to the open approach. Int J Med Robot 2017; 13 (3). doi: 10.1002/rcs.1832.

17. Nguyen TK, Zenati MS, Boone BA et al. Robotic pancreaticoduodenectomy in the presence of aberrant or anomalous hepatic arterial anatomy: safety and oncologic outcomes. HPB (Oxford) 2015; 17 (7): 594–599. doi: 10.1111/hpb.12414.

18. Kauffmann EF, Napoli N, Menonna F et al. Robotic pancreatoduodenectomy with vascular resection. Langenbecks Arch Surg 2016; 401 (8): 1111–1122. doi: 10.1007/s00423-016-1499-8.

19. Nassour I, Tohme S, Hoehn R et al. Safety and oncologic efficacy of robotic compared to open pancreaticoduodenectomy after neoadjuvant chemotherapy for pancreatic cancer. Surg Endosc 2021; 35 (5): 2248–2254. doi: 10.1007/s00 464-020-07638-w.

Poděkování

Děkujeme Lukáši Matuškovi a celému týmu ze společnosti Synektik za veškerou pomoc v procesu zavedení hepatopankreatobiliárního robotického programu do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

ORCID autorů

M. Rousek 0000-0002-7245-7996,

P. Záruba 0000-0001-8966-1355,

R. Pohnán 0000-0002-1003-4883.

Doručeno/Submitted: 19. 1. 2024
Přijato/Accepted: 29. 2. 2024
MUDr. Michael Rousek, Ph.D.
Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN-VFN v Praze
U Vojenské nemocnice 1200/1
169 02 Praha
michael.rousek@uvn.cz
Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#