#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metamizole in Pain Therapy in the General Practitioner and Pediatric Office

30. 3. 2023

Metamizole is a pyrazole analgesic-antipyretic with spasmolytic effects, indicated for the treatment of post-traumatic or postoperative pain, visceral colic, cancer pain, and high fever unresponsive to other treatments. The advantage of this drug is its good tolerance without serious adverse effects on the gastrointestinal system, no impact on platelet aggregation, and usability in adults and children of all ages.

Mechanismus působení

Podobně jako u jiných analgetik nebyl ani u metamizolu dosud plně objasněn mechanismus účinku. Po perorálním podání je hydrolyzován na účinné metabolity. Vede k inhibici cyklooxygenázy (COX-1 a COX-2) a možná je i interakce s kanabinoidními receptory (CB1).

Indikace a účinnost

Metamizol je indikovaný v terapii akutní silné pooperační a poúrazové bolesti, bolestivých kolik, nádorové bolesti, jiné akutní či chronické silné bolesti, pokud je jiná léčba kontraindikována, a vysoké horečky, která neodpovídá na jinou léčbu.

V rámci Oxfordské ligy analgetik (The Oxford League Table of Analgesic Efficiacy) zaujímá metamizol v analgetické terapii přední příčky. Léčiva jsou v žebříčku seřazena podle hodnoty NNT (number needed to treat) − tento parametr značí počet pacientů, kterým je potřeba dát určitou dávku léčiva, aby alespoň u 1 z nich došlo během 4–5 hodin k 50% zmírnění bolesti. Čím nižší je tato hodnota, tím větší je pravděpodobnost účinku léčiva. Metamizol v dávce 500 mg patří do první třetiny žebříčku s NNT 2,4 a v dávce 1000 mg obsazuje přední příčku spolu s etorikoxibem s hodnotou NNT 1,6.

Lékové formy a dávkování

Metamizol je dostupný ve dvou lékových formách, a to jako tablety (500 mg) a perorální kapky s malinovou příchutí (20, 50 a 100 ml), přičemž 1 ml léku (20 kapek) odpovídá 500 mg účinné látky. Je vhodný pro děti všech věkových kategorií, dospívající i dospělé. Jednotlivá dávka činí 500 mg, krátkodobě lze užívat až 8 tablet denně (4 g). U dětí je třeba dodržet dávkování dle tělesné hmotnosti: jednotlivá dávka odpovídá 4 kapkám na 10 kg, denní dávka 16 kapkám na 10 kg. Délka léčby závisí na typu a závažnosti onemocnění. Při dlouhodobém podávání je třeba pravidelně monitorovat krevní obraz, včetně diferenciálního počtu leukocytů.

Možnosti kombinované terapie

K dosažení optimálního analgetického účinku je metamizol možné kombinovat s dalšími analgetiky a koanalgetiky. Krátkodobě je možné souběžné podávání s nesteroidními antiflogistiky (NSA), kdy lze využít aditivní efekt, a s paracetamolem. Účinná je kombinace metamizolu se silnými a slabými opioidními analgetiky, možná je také kombinace s gabapentinoidy a některými třídami antidepresiv (tricyklická, SSRI, atypická).

Z důvodu lékových interakcí se metamizol nemá podávat současně s chlorpromazinem pro možný rozvoj hypotermie, s methotrexátem z důvodu zvýšení rizika poruchy krvetvorby a s cyklosporinem kvůli poklesu jeho hladiny.

Bezpečnostní profil

Obecně se jedná o bezpečný lék s dobrou snášenlivostí. V porovnání s NSA a opioidy je velkou výhodou metamizolu nižší výskyt nežádoucích účinků, zejména gastrointestinálních. Hlavní nežádoucí účinky metamizolu souvisejí s hypersenzitivními reakcemi (anafylaktická reakce, kožní reakce, hypoteční reakce) a hematologickými riziky, z nichž nejobávanější je agranulocytóza. Vyskytují se však velmi vzácně − v Česku dokonce zatím od registrace léku nebyl hlášen žádný případ agranulocytózy, a to přes spotřebu 10 milionů definovaných denních dávek přípravků s obsahem metamizolu. 

Riziko úmrtí pro nežádoucí účinky se u metamizolu je podobně nízké jako u paracetamolu (20–25 úmrtí u 100 milionů exponovaných osob) a asi 20× menší než u diklofenaku. Přesto by metamizol neměl být analgetikem 1. volby a jeho použití je vázáno na lékařský předpis.

Podávání metamizolu se nedoporučuje v I. a III. trimestru těhotenství (nejlépe v průběhu celé gravidity) a je kontraindikované u pacientů s hypersenzitivitou na pyrazolonové deriváty, alergickým astmatem, alergií na NSA a paracetamol, poruchou hematopoezy a porfyrií. Dávka má být snížena u starších či oslabených osob a u pacientů se sníženou clearance kreatininu.

Závěr

Metamizol představuje účinné neopioidní analgetikum, které nalézá široké uplatnění v terapii akutní i chronické bolesti různé etiologie, a to včetně viscerální kolikovité bolesti z důvodu spasmolytického účinku. Je možné jej podávat dětem bez omezení věku, dospívajícím i dospělým. Mezi jeho výhody patří minimální výskyt nežádoucích účinků, absence závažných nežádoucích účinků na gastrointestinální trakt, potenciál kombinace s jinými analgetiky k dosažení optimálního analgetického účinku, rovnoměrná distribuce v tělesných kompartmentech, a také možnost terapie bolesti u pacientů na antikoagulační léčbě, například na warfarinu.

(holi)

Zdroje:
1. Lejčko J. Metamizol v léčbě bolesti. Prezentace. Centrum léčby bolesti KARIM LF UK a FN Plzeň.
2. Šimíček M. Oxfordská liga analgetik a terapie akutní bolesti z pohledu farmaceuta. Praktické lékárenství 2015; 5 (2): 54–58.
3. SPC Metamizol Stada. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0205930&tab=texts



Labels
Internal medicine Neurology Clinical oncology General practitioner for adults Pain management
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#