#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chairwoman of Revma Liga ČR: I Hope We Improve Our Approach and Treatment of Osteoporosis in the Czech Republic

20. 12. 2023

Patients with inflammatory rheumatic diseases have a significantly increased risk of developing osteoporosis and related fractures. At the same time, this disease is considerably underestimated in the Czech Republic, and more attention is given to it only at the stage of osteoporotic fractures. To what extent does the patient organization Revma Liga ČR, which unites patients with rheumatic diseases, engage in this issue? We asked its chairwoman Edita Müllerová.

Popište nám prosím na úvod konkrétní aktivity vaší organizace věnované rizikům spojeným s tímto onemocněním?

O nemoci informujeme jednak v rámci našich sdělení na stránkách spolku, jednak samozřejmě na sociálních sítích. Chceme pacientům a rizikovým osobám doručit co nejvíce informací v různých formách, abychom uspokojili jejich různorodé potřeby. Natočili jsme proto dvě videa, která najdete na našem YouTube kanálu a na našich webových stránkách pod záložkou „Onemocnění“. Případně mohou zájemci na stránkách využít chatbota, který je nasměruje. V roce 2024 chceme podpořit informovanost pacientů a rizikových jedinců ještě intenzivněji. Nechci prozrazovat příliš, ale jestli vše vyjde podle plánů, půjde o další velký krok k včasnému záchytu osob s osteoporózou.

Máte tedy pocit, že informovanost široké veřejnosti o nemocech vyplývajících z úbytku kostní hmoty, jejich diagnostice a léčbě je v Česku nedostatečná?

Dostatečná informovanost zde z mého pohledu skutečně není. Osteoporóza je nejen v naší zemi podceňovaným onemocněním, a proto se snažíme maximálně podpořit osvětu a obecné povědomí i o této nemoci. V Česku je pozornost obecně věnována spíše až následkům osteoporózy, tedy zlomeninám, ale i terapie po osteoporotické zlomenině bohužel bývá hojně zanedbávaná.

Máte v této souvislosti srovnání se situací v západní Evropě?

Data o informovanosti veřejnosti o osteoporóze jsem neviděla. Co můžeme srovnávat, je přístup k léčbě a diagnostice. Tam nevycházíme moc dobře, ale věřím, že se „polepšíme“ díky plošnému populačnímu programu časného záchytu osteoporózy v Česku, který byl spuštěn v dubnu 2023.

Je potřeba, aby pacient převzal odpovědnost za své zdraví

Máte data o tom, kolik pacientů sdružených ve vaší organizaci se s osteoporózou léčí?

Taková data nesbíráme. Ve spojení se základními údaji, jež evidujeme u našich členů, by se jednalo o velmi citlivé informace. Můžeme se pouze domnívat a odhadovat, kolik jich spadá do ohrožené skupiny. Ovšem uvažujeme, že v následujícím období uděláme větší anonymní dotazníkové šetření, kde se budeme ptát mimo jiné na přítomnost dalších diagnóz respondentů.

Pokud má revmatologický pacient obavy z osteoporózy, co mu radíte?

V první řadě mu doporučujeme, aby načerpal informace na našich stránkách a v případě podezření konzultoval své potíže s ošetřujícím lékařem. Pacienti mívají občas strach z dalších vyšetření, ale ujišťujeme je, že není třeba se obávat. I proto jsme natočili video, v němž ukazujeme průběh vyšetření denzitometrem. Lidé se tak mohou v klidu domova podívat, co je v případě vyšetření čeká, a případně se obrátit na lékaře s žádostí o jeho indikaci.

Je vhodné, aby rizikový jedinec sám požádal praktického lékaře, respektive revmatologa o odeslání k diagnostice možné osteoporózy?

Určitě. Je potřeba, aby pacient převzal odpovědnost za své zdraví. V dnešní době, kdy jsou lékaři zavalení množstvím administrativy, nemůžeme očekávat, že pomyslí na vše. Zvláště u pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy je potřeba podstupovat vyšetření pravidelně.

Rizikového jedince můžeme nasměrovat na konkrétní odborníky

Obecně je v Česku nedostatek revmatologů, ale též osteologů. Snaží se vaše organizace určitým způsobem akcentovat a zároveň ovlivňovat na úrovni státní správy i tento problém?

Děláme, co můžeme. Potíž je ale v tom, že lékařů je obecně nedostatek a priority se obracejí především do oblasti primární péče.

Pokud mají pacienti sdružení v Revma Lize potíže sehnat odborníka, dokážete jim se zprostředkováním kontaktu pomoci?

Ano, spolupracujeme se Společností pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP a podporujeme program časného záchytu osteoporózy v Česku. Díky této spolupráci můžeme pacienty nasměřovat správným směrem k ošetřujícímu lékaři, který jim zajistí potřebnou péči.

Plánujete v souvislosti s touto problematikou nějaké další aktivity?

Chceme popsat základní „cestu pacienta“ a pomoci tak nasměrovat osoby v riziku osteoporózy na správná vyšetření ve správnou dobu. Již zmíněné plánované aktivity pro rok 2024 budou cílené jednak na rizikové jedince a dále na již diagnostikované pacienty. Měly by jim pomoci s průchodem zdravotním systémem tak, aby o ně bylo dobře postaráno.

Lenka Kadeřávková
redakce MeDitorial



Labels
Endocrinology Gynaecology and obstetrics Internal medicine Orthopaedics Rheumatology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#